DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Rezultate CIF

8 ani de implicare civică și activare în comunități

Cu 148 de proiecte finanțate în peste 36 de județe și peste 100,000 de cetățeni care s-au implicat direct în a-și dezvolta și a-și însuși comunitatea, investiția de peste 2 milioane de dolari din fonduri private a scos la iveală potențialul extraordinar pe care comunitățile îl au.

Electricitate pentru gospodăriile din Nord-Est

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), în parteneriat cu Institutul Bucovina, a desfășurat proiectul EN – POWER, o inițiativă de identificare a profilului consumatorilor vulnerabili de energie electrică din Regiunea de Nord – Est a României.

Lecția de IT pentru părinți și bunici

Proiectul „Suport TIC pentru părinți/bunici de școlari mici” a inițiat 150 de adulți din Râmnicu Sărat în utilizarea device-urilor necesare pentru desfășurarea școlii online.

Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Târgu Mureș

Un proiect care a început în timpul izolării impuse de pandemia de coronavirus în primăvara lui 2020 continuă în 2021, cu mai mulți beneficiari și încredere sporită în puterea orașului de a ajuta.

Cum pui locuirea informală pe hartă?

MKBT: Make Better a lansat iarna asta Harta Așezărilor Informale însoțită de un ghid de intervenție, și pilotul unui podcast – Conversații despre locuire, care își propune să spună povești esențiale despre cum locuim în România.

Primi pași cu energie de la soare

Asociația FDP – Protagoniști în educație a montat panouri fotovoltaice pe acoperișul dispensarului din comuna dâmbovițeană Cojasca în cadrul unui proiect care a arătat câtă schimbare poți antrena implicându-te în eficientizare energetică.

CeRe la sat

În 2020, Centrul de Resurse pentru participare publică a reîmprospătat formatul Galei Participării Publice și a făcut primii pași spre a duce organizarea comunitară în comunități rurale sărace.

De la Aurora Start la Aurora Star

Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și-a propus să creeze un spațiu sigur, creativ și inspirațional pentru 12 fete cu vârste între 10 și 19 ani din județul Iași. În trei luni, a creat un grup de prietene care sunt gata să dea mai departe ce au învățat.

Ce am învățat din atelierul online Cum comunicăm subiecte dificile, cu Georgiana Ilie de la Decât o Revistă

Atelierul online “Cum comunicăm subiecte dificile”, susținut de Georgiana Ilie, senior editor la Decât o revistă, a adus împreună 15 ONG-uri finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică. 

Cum spui povestea organizației tale mai ales în criză / un atelier online cu Cristi Lupșa pentru comunitatea CIF

Atelierul online “Cum spui povestea organizației tale (mai ales în criză)”, susținut de Cristi Lupșa, fondatorul Decât o revistă, a adus împreună 15 ONG-uri finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică.

Orașul ajută: Masă caldă nevoiașilor, un proiect inițiat ca răspuns la nevoile persoanelor aflate în dificultate

În această perioadă se va asigura o masă caldă de minim două ori pe săptămână pentru 75 de beneficiari, în special copii, numărul de beneficiari crescând de la 50 inițial, la 75 de persoane.

PRIMII PAȘI SPRE SOLUȚII ALTERNATIVE DE EFICIENTIZARE ENERGETICĂ ÎN COMUNA COJASCA

Asociația FDP-Protagoniști în educație derulează în perioada 1 octombrie  2020 - 10 decembrie 2020 proiectul “Primii pași spre soluții alternative de eficientizare energetică în comuna Cojasca”.

Învățământul universitar din România în contextul pandemiei COVID-19: Experiențele studenților

Pandemia COVID-19 din primăvara anului 2020 a condus la sistarea cursurilor universitare din România în formatul clasic, față în față. 

CARTE: Îndrumarul juridic al speologului

Asociația Speologică Exploratorii publică Îndrumarul juridic al speologului, această carte adresându-se persoanelor fizice și juridice care activează în domeniul speologic la nivel local sau național.

CARTE: Harta carstului din România 2020

Asociatia Speologica Exploratorii publică harta carstului din România reprezintă cel mai complex și detaliat inventar al suprafețelor de roci pe/în care se formează carstul, înglobând cea mai mare parte a datelor și informațiilor de până acum.

Kolping schimbă lumea cu tinerii

Interviu cu Ștefania Ciuraru de la Kolping Moldova: Rural-Up este rezultatul unor experiențe mai mult sau mai puțin negative prin care tinerii din mediul rural sunt deseori nevoiți să treacă, iar cauzele sunt și ele multiple.

Harta carstului din România

Cea mai recentă și detaliată hartă a carstului, disponibilă în format electronic și letric.

Catalogul organizațiilor speologice din România

Analize ale activității speologice asociative și prezentarea fiecărei organizații funcționale în anul 2020.

Forum Apulum schimbă-lume

Interviu cu Diana Filimon de la Forum Apulum: Trăim vremuri care par desprinse din filme, dar este poate cea mai bună perioadă de a ne testa cu adevărat cât de oameni suntem.

Drumuri și oameni pe/pentru harta Moldovei

Interviu cu Dan Radu de la Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: Dacă îi întrebi pe Dan ce înseamnă proiectul Adoptă un drum în Moldova! pentru @ Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îți va spune că este primul proiect finanțat al organizației și că nu-l consideră un proiect de portofoliu, ci un „act concret, real, folositor locuitorilor din regiunea în care trăiesc”. 

ONG-urile, ca și oamenii, nu sunt făcute să fie singure

Interviu cu Radu Meiroșu de la Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie: Provocarea ține de deciziile pe care le iei, balanța dintre a supraviețui ca organizație și a supraviețui ca om care muncește într-o organizație.

Ne-am angajat să realizăm Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Prahova

Interviu cu Lavinia Andrei de la TERRA Mileniul III: Cea mai mare provocare este cea a finanţărilor pentru proiecte de mediu, în condiţiile în care priorităţile par să fie cu totul altele; soluţia care am găsit-o a fost să ne folosim expertiza la realizarea diverselor strategii necesare autorităţilor publice.

Am finalizat platforma educațională pentru a veni în ajutorul profesorilor puși în incapacitatea de a-și continua lecțiile de educație spațială, în contextul pandemiei

Interviu cu Dan Patzelt de la Tactile Images: Educația spațială a nevăzătorilor - studiul conceptelor, al formelor - necesită interacțiune 1:1; pentru a afla cum arată o muscă, un copil are nevoie ca profesorul să îi ghideze mâna pe un desen reliefat.

A fost important să nu pierdem contactul cu tinerii din satele cu care lucrăm

Interviu cu Andra Camelia Cordoș de la Asociația Go Free: Faptele recente ne arată cât de fragil este angajamentul reprezentanților statului român față de drepturile omului și față de cei mai vulnerabili dintre cetățenii săi.

Evitarea irosirii timpului și energiei pentru a nu deveni victimele manipulării și propagandei este o mare provocare

Interviu cu Corina Leca de la Asociația Ambasadorii Prieteniei: Ar trebui să fim deștepți și să nu mai amânăm introducerea pe bune a metodelor și instrumentelor moderne în educația publică.

Cetățenii au nevoie să joace un rol mult mai activ în deciziile care se iau în sectorul digital

Interviu cu Veronica Ștefan de la Digital Citizens Romania: Pregătim o inițiativă de anvergură dedicată implicării cetățenilor în guvernanța digitală.

Activitățile noastre se concentrează pe creșterea calității vieții în zonele istorice

Interviu cu Kristina Creoșteanu de la Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității – AIDC: Trebuie găsite metode de a sprijini cetățenii care nu au acces sau nu sunt familiarizati cu activitățile online.

Provocarea cea mai mare este să găsim fonduri

Interviu cu Cristian Berteșteanu de la ASCED: Realizăm acțiuni de sprijin pentru timpul liber al copiilor și vârstnicilor, prin tutoring online sau prin acțiuni în parcuri și terenuri de sport.

Pregătim proiecte în domeniul protecției naturii și promovării ecoturismului

Interviu cu Cornel Sturza de la Grupul Ecologic de Colaborare Nera: Este important să ne promovăm unii pe alții deoarece promovarea pe canale specifice este consumatoare de fonduri pe care nu le avem.

Am încercat în permanență să găsim soluții să ajutăm oamenii greu încercați din comunitățile în care activăm

Interviu cu Iolanda Burtea de la Asociația Reality Check: Am reușit astfel să oferim ajutor de urgență celor mai vulnerabile persoane din Castelu și Ponorâta: pachete cu alimente, produse de igienă, produse alimentare și de îngrijire pentru bebeluși, răsaduri și semințe de legume pentru a își amenaja grădini.

Ascunsă în spatele pandemiei, avem o criză a democrației

Interviu cu Ovidiu Voicu de la Centrul pentru Inovare Publică: Cred că am avut noroc că pandemia ne-a prins cu o majoritate politică slabă, altfel, derapajele iliberale ar fi fost probabil mai multe.

Monitorizăm constant potențialele abuzuri de putere din această perioadă

Interviu cu Oana Preda de la Centrul de Resurse pentru participare publică: Sigur că ce se întâmplă acum ne schimbă tuturor prioritățile, însă trebuie să avem grijă să nu lăsăm să se deterioreze și mai rău lucrurile la care noi ținem. Democrația este unul dintre ele.

Am lansat pe 12 mai prima tabletă educațională românească

Interviu cu Ana-Maria Stancu de la Asociația E-Civis: Soluția include o tabletă pe care sunt preinstalate multe aplicații educaționale, limitarea aplicațiilor și a paginilor accesate de copii și o soluție prin care profesorii pot controla tabletele copiilor, astfel încât aceastea să fie folosite strict pentru educație.

Oferim tinerilor consiliere GRATUITĂ prin Facebook, Instagram, WhatsApp și telefon

Interviu cu Bogdan Istrate de la Asociația Semper Musica: ONG-urile mari care depun proiecte în perioada asta poate se gândesc să ia parteneri ONG-uri mai mici sau locale.

Desfășurăm o campanie pentru a sprijini sistemul medical

Interviu cu Ciprian-Mihai Păiuș de la Fundația Comunitară Iași: Am colectat deja în jur de 170.000 EUR și estimăm că din eforturile societății civile și a sectorului de afaceri din Iași s-au direcționat spre spitale donații în bani și bunuri de peste 500.000 EUR în această perioadă

Ne-am intensificat activitățile de educație media

Intereviu cu Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent: Povestim ori de câte ori avem ocazia despre igiena informațiilor pe care fiecare dintre noi trebuie să o practice, despre cum verificăm informațiile care ajung la noi, explicăm că oamenii nu cred, de exemplu, teorii ale conspirației pentru că sunt proști ci pentru că, de multe ori, sunt speriați, nu au încredere în autorități, caută informații care le validează punctul de vedere.

Primul lucru pe care îl putem face este să fim noi primii care promovează cauzele curajoase

Interviu cu Elena Calistru de la Funky Citizens: Sunt momente în care este bine să înțelegem că reușita unora dintre noi se traduce în încredere în întreg sectorul ONG.

ONG-urile vor fi în avangarda schimbărilor din societate

Interviu cu Lorin Niculae și cu Irina Scobiola de la Asociația Arhipera: Producem componente pentru viziere medicale și sperăm ca acest lucru contribuie, fie si cu un minut, la scurtarea carantinei.

În fața pandemiei mobilizarea organizațiilor civice a îmbrăcat diferite forme

Interviu cu Dorin Dobrincu de la Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: În situațiile de criză, cum este cea actuală, rolul asociațiilor civice este cu atât mai important, cu cât reușesc să acopere activități, spații și segmente sociale unde instituțiile publice fie nu pătrund, fie nu pot face față.

În aceste momente, apărarea principiilor democratice rămâne la fel de importantă

Interviu cu Septimius Pârvu de la Expert Forum (EFOR): Suntem cu ochii pe modul în care se respectă principiile transparenței și drepturile omului, care rămân esențiale în această perioadă de criză.

Facem apel la toți voluntarii noștri să se implice cum pot la nivel local

Interviu cu Ștefania Ciuraru de la Asociația Kolping Moldova: Acesta este un moment ce poate veni cu provocarea de a fi mai conectați unii cu alții pentru a nu reinventa diverse roți și pentru a le pune în funcțiune, împreună, pe cele existente.

Ar trebui să ne implicăm împreună în procese care să asigure supraviețuirea sectorului neguvernamental

Interviu cu Ștefan Cibian de la Institutul de Cercetare Făgăraș: Situația în care ne găsim este prima de acest gen din timpul vieții noastre. Fiind la început, cred că trebuie să facem tot ce putem ca să convingem comunitățile în care ne desfășurăm activitatea să stea în casă.

Trebuie să fim mai aproape unii de alții pentru că un lucru e sigur, lumea se schimbă în jurul nostru de la o zi la alta

Interviu cu Diana Filimon de la Forum Apulum: Pandemia ne-a dat pe spate și ne-a oprit motoarele pentru câteva zile (...) Am resimțit efectele schimbărilor din ultimele zile ca fiind ultima picătură. Acum ne tragem sufletul și ne reapucăm de treabă, de la distanță.

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA ARHIPERA

Descoperim într-o nouă poveste de succes mai multe despre potențialul de inovare al copiilor și despre cum Asociația Arhipera creează o cultură a inovării în comunitățile defavorizate.

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA CENTRUL EUROPEAN PENTRU EDUCAȚIE ȘI CERCETARE

O nouă Poveste de Succes, de data aceasta despre un proiect care combate fenomenul ”fake news” cu ajutorul tinerilor și care dezvoltă și abilități de ”leadership” local.

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA INSTITUTUL DE CERCETARE FĂGĂRAȘ

„Research is cool and useful” este un proiect ce se adresează tinerilor din zona Făgărașului și care își dorește să dezvolte o cultură locală de implicare civică bazată pe evidență și gândire critică.

POVEȘTI DE SUCCES: FUNDAȚIA COMUNITARĂ IAȘI

Să mobilizezi aproape un oraș întreg nu e un lucru ușor, dar atunci când reușești, nimic nu ți se mai pare imposibil. Fundația Comunitară Iași ne arată, în cadrul unei noi Povesti de Succes, cum Cros pentru Școli Pașcani a reușit să coaguleze comunitatea și să îi facă pe toți să se bucure de fiecare cauză.

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA E-CIVIS

Trăim într-o societate bazată pe tehnologie. Ne place să fim la curent și să avem în viața noastră cele mai noi și sofisticate gadget-uri. Deja nu ne mai miră când mâncarea de la prânz e livrată cu drona sau când la televizor un reporter intervievează un robot ce poate purta o conversație complicată. Dar, de multe ori, în sectorul neguvernamental, schimbarea nu apare imediat.

POVEȘTI DE SUCCES: GO FREE ASOCIAȚIA PENTRU SPRIJINIREA SOCIETĂȚII CIVILE

Ne mândrim cu o nouă Poveste de Succes și vorbim astăzi despre un proiect care inspiră tinerii să descopere adevărul, sa scoată la lumină probleme și, mai mult, să propună rezolvări sustenabile.

POVEȘTI DE SUCCES: CIVICTECH ROMÂNIA

OpenEnergy este un proiect-pilot, la care participă deja 24 de instituții din România și care a adus organizației premiul NGO of the Year la a 8a ediție la Energy CEO Forum & Awards. Bazat pe puterea exemplului, acesta isi propune să ne determine să consumăm responsabil.

 

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA CULTURAL EDUCATIVĂ AMBASADORII PRIETENIEI

O nouă Poveste de Succes, de data aceasta despre mobilizarea și solidarizarea comunității și autorităților locale pentru protejarea și valorificarea patrimoniului istoric.

 

POVEȘTI DE SUCCES: POLEIS

Mergem mai departe cu seria Poveștilor de Succes și vă prezentăm Poleis, un joc original de educație civică care îi învață pe cei mici să privească în jurul lor și să acționeze.

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA CENTRUL DE CONSILIERE, PSIHOTERAPIE ȘI DEZVOLTARE UMANĂ PSIHASCEND

Din întâlnirea cu echipa proiectului DIZAB-TIN-ACT, pleci cu o energie incredibilă. Vasile Gafiuc, coordonatorul proiectului a adus toată efervescența lui în proiect și, alături de colegi, a reușit ceea ce multora li s-a părut incredibili – a mobilizat persoane cu dizabilități să devină activi civic.

Date si analize

În România fenomenul nu este marginal, dar este subestimat, abordat lacunar la nivel conceptual și legislativ și este vizat de politici incoerente și contradictorii.

Povești de Succes: Asociația EasyEco

Asociația easyECO implementează în perioada septembrie–decembrie 2018 ediția pilot a jocului-concurs de educație civică POLEIS.POLEIS este un joc original de educație civică, care își propune învățarea și exersarea de competențe-cheie civice, precum și implicarea civică în comunitate a elevilor din ciclul primar și gimnazial, prin latura sa interactivă, competitiv-ludică și practică.

123456