Ar trebui să ne implicăm împreună în procese care să asigure supraviețuirea sectorului neguvernamental
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Ștefan Cibian
Director Executiv
Institutul de Cercetare Făgăraș
Grantee Fondul pentru Inovare Civică
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
Suntem o inițiativă recentă, prin urmare numărul de proiecte pe care îl avem în desfășurare este redus. Cu toate acestea, pandemia ne afectează activitatea așa cum afectează activitatea tuturor organizațiilor, companiilor și instituțiilor. Am anulat toate întâlnirile și evenimentele planificate pentru următoarea perioadă (până în august), am redus participarea la evenimente externe, naționale și locale și lucrăm de acasă. Văzând cum a evoluat pandemia în China, ne așteptăm ca situația aceasta să dureze câteva luni, astfel, sperăm să putem replanifica anumite activități pentru August-Septembrie. Pentru că o parte a activității noastre se rezumă la cercetare, această parte continuă, putându-se desfășura și în condițiile curente.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
În activitatea pe care o desfășurăm interacționăm cu organizații și instituții, cu cercetători, cu studenți și cu tineri. Această criză prezintă un impact semnificativ asupra tuturor organizațiilor și instituțiilor cu care colaborăm. Pe de o parte, activitatea aceastora s-a oprit, pe de altă parte sunt multe organizații, instituții, companii care se mobilizează să contribuie în contextual curent. Tinerii cu care lucrăm sunt acasă și au timp mai mult la dispoziție pentru a lucra la activitățile de cercetare.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Nu am demarat activități noi. La acest moment încercăm să ne reconfigurăm activitatea. Suntem în proces de elaborarea a unor noi proiecte, urmează să vedem cum putem avansa cu aceste idei noi în contextul curent.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Criza aceasta este la început în România. Ce este mai rău va veni în următoarele 2-3 luni. Prin urmare, este extrem de important să existe solidaritate și susținere între organizațiile din societatea civilă. Cu atât mai mult cu cât resursele accesibile pentru sectorul neguvernamental vor fi afectate pentru următorii ani buni de criza economică pe care o generează această pandemie. Așadar, ar trebui să ne implicăm împreună în procese care să asigure supraviețuirea sectorului neguvernamental. Acest lucru include mecanisme de susținere pentru angajații ONG-urilor, pentru provocările legate de cash flow, pentru întârzierile din proiecte cauzate de starea de urgență și pandemie, pentru comunitățile în care lucrăm și care vor trece, cel mai probabil, prin cea mai dificilă experiență de la al II-lea Război Mondial încoace.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?
Situația în care ne găsim este prima de acest gen din timpul vieții noastre. Fiind la început, cred că trebuie să facem tot ce putem ca să convingem comunitățile în care ne desfășurăm activitatea să stea în casă. De asemenea, ar trebui să facem tot ce putem să mobilizăm resurse pentru consolidarea capacității sectorului sanitar. Orice succes în aceste direcții se va tranduce într-un număr mai mare de vieți salvate.