Știri
8 ani de implicare civică și activare în comunități
Cu 148 de proiecte finanțate în peste 36 de județe și peste 100,000 de cetățeni care s-au implicat direct în a-și dezvolta și a-și însuși comunitatea, investiția de peste 2 milioane de dolari din fonduri private a scos la iveală potențialul extraordinar pe care comunitățile îl au.
Electricitate pentru gospodăriile din Nord-Est
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), în parteneriat cu Institutul Bucovina, a desfășurat proiectul EN – POWER, o inițiativă de identificare a profilului consumatorilor vulnerabili de energie electrică din Regiunea de Nord – Est a României.
Lecția de IT pentru părinți și bunici
Proiectul „Suport TIC pentru părinți/bunici de școlari mici” a inițiat 150 de adulți din Râmnicu Sărat în utilizarea device-urilor necesare pentru desfășurarea școlii online.
Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Târgu Mureș
Un proiect care a început în timpul izolării impuse de pandemia de coronavirus în primăvara lui 2020 continuă în 2021, cu mai mulți beneficiari și încredere sporită în puterea orașului de a ajuta.
Cum pui locuirea informală pe hartă?
MKBT: Make Better a lansat iarna asta Harta Așezărilor Informale însoțită de un ghid de intervenție, și pilotul unui podcast – Conversații despre locuire, care își propune să spună povești esențiale despre cum locuim în România.
Primi pași cu energie de la soare
Asociația FDP – Protagoniști în educație a montat panouri fotovoltaice pe acoperișul dispensarului din comuna dâmbovițeană Cojasca în cadrul unui proiect care a arătat câtă schimbare poți antrena implicându-te în eficientizare energetică.
CeRe la sat
În 2020, Centrul de Resurse pentru participare publică a reîmprospătat formatul Galei Participării Publice și a făcut primii pași spre a duce organizarea comunitară în comunități rurale sărace.
De la Aurora Start la Aurora Star
Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și-a propus să creeze un spațiu sigur, creativ și inspirațional pentru 12 fete cu vârste între 10 și 19 ani din județul Iași. În trei luni, a creat un grup de prietene care sunt gata să dea mai departe ce au învățat.
Ce am învățat din atelierul online Cum comunicăm subiecte dificile, cu Georgiana Ilie de la Decât o Revistă
Atelierul online “Cum comunicăm subiecte dificile”, susținut de Georgiana Ilie, senior editor la Decât o revistă, a adus împreună 15 ONG-uri finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică.
Cum spui povestea organizației tale mai ales în criză / un atelier online cu Cristi Lupșa pentru comunitatea CIF
Atelierul online “Cum spui povestea organizației tale (mai ales în criză)”, susținut de Cristi Lupșa, fondatorul Decât o revistă, a adus împreună 15 ONG-uri finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică.
Orașul ajută: Masă caldă nevoiașilor, un proiect inițiat ca răspuns la nevoile persoanelor aflate în dificultate
În această perioadă se va asigura o masă caldă de minim două ori pe săptămână pentru 75 de beneficiari, în special copii, numărul de beneficiari crescând de la 50 inițial, la 75 de persoane.
PRIMII PAȘI SPRE SOLUȚII ALTERNATIVE DE EFICIENTIZARE ENERGETICĂ ÎN COMUNA COJASCA
Asociația FDP-Protagoniști în educație derulează în perioada 1 octombrie 2020 - 10 decembrie 2020 proiectul “Primii pași spre soluții alternative de eficientizare energetică în comuna Cojasca”.
Învățământul universitar din România în contextul pandemiei COVID-19: Experiențele studenților
Pandemia COVID-19 din primăvara anului 2020 a condus la sistarea cursurilor universitare din România în formatul clasic, față în față.
CARTE: Îndrumarul juridic al speologului
Asociația Speologică Exploratorii publică Îndrumarul juridic al speologului, această carte adresându-se persoanelor fizice și juridice care activează în domeniul speologic la nivel local sau național.
CARTE: Harta carstului din România 2020
Asociatia Speologica Exploratorii publică harta carstului din România reprezintă cel mai complex și detaliat inventar al suprafețelor de roci pe/în care se formează carstul, înglobând cea mai mare parte a datelor și informațiilor de până acum.
Kolping schimbă lumea cu tinerii
Interviu cu Ștefania Ciuraru de la Kolping Moldova: Rural-Up este rezultatul unor experiențe mai mult sau mai puțin negative prin care tinerii din mediul rural sunt deseori nevoiți să treacă, iar cauzele sunt și ele multiple.
Harta carstului din România
Cea mai recentă și detaliată hartă a carstului, disponibilă în format electronic și letric.
Catalogul organizațiilor speologice din România
Analize ale activității speologice asociative și prezentarea fiecărei organizații funcționale în anul 2020.
Forum Apulum schimbă-lume
Interviu cu Diana Filimon de la Forum Apulum: Trăim vremuri care par desprinse din filme, dar este poate cea mai bună perioadă de a ne testa cu adevărat cât de oameni suntem.
Drumuri și oameni pe/pentru harta Moldovei
Interviu cu Dan Radu de la Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: Dacă îi întrebi pe Dan ce înseamnă proiectul Adoptă un drum în Moldova! pentru @ Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îți va spune că este primul proiect finanțat al organizației și că nu-l consideră un proiect de portofoliu, ci un „act concret, real, folositor locuitorilor din regiunea în care trăiesc”.
28 de organizații neguvernamentale cer protejarea Parcului Natural Văcărești
Parcul Natural Văcărești are nevoie urgentă de protecție!
Campanie publică de sensibilizarea populației și monitorizarea alternativă a mediului pe teritoriul Serbiei
Campanie publică de sensibilizarea populației și monitorizarea alternativă a stării factorilor de mediu și a biodiversității pe teritoriul localităților Golubac, Veliko Gradište, Bela Crkva, Požeženo și Zatonje.
Clubul Tinerilor Cercetători la bilanț: liceeni făgărășeni își publică lucrările
Institutul de Cercetare Făgăraș anunță încheierea proiectului Research is Cool and Useful!, în cadrul căruia a fost înființat Clubul de Cercetare Făgăraș (Young Researchers’ Club).
Institutul de Cercetare Făgăraș: Proiect de cercetare despre impactul pandemiei COVID-19
În contextul pandemiei COVID-19, Institutul de Cercetare Făgăraș (ICF) a demarat un proiect de analiză a felului în care societățile își cresc reziliența pentru a face față crizelor cu care se confruntă, fără a-și limita posibilitățile de dezvoltare.
ONG-URILE, CA ȘI OAMENII, NU SUNT FĂCUTE SĂ FIE SINGURE
Interviu cu Radu Meiroșu de la Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie: Provocarea ține de deciziile pe care le iei, balanța dintre a supraviețui ca organizație și a supraviețui ca om care muncește într-o organizație.
Ne-am angajat să realizăm Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Prahova
Interviu cu Lavinia Andrei de la TERRA Mileniul III: Cea mai mare provocare este cea a finanţărilor pentru proiecte de mediu, în condiţiile în care priorităţile par să fie cu totul altele; soluţia care am găsit-o a fost să ne folosim expertiza la realizarea diverselor strategii necesare autorităţilor publice.
Moldova accesibilă - analiza fluxurilor de persoane și de trafic rutier din regiune
„Moldova accesibilă - analiza fluxurilor de persoane și de trafic rutier din regiune”, de George Țurcănașu și colaboratorii săi, Lucian Roșu, Mihail Eva și Adrian Covăsnianu.
Am finalizat platforma educațională pentru a veni în ajutorul profesorilor puși în incapacitatea de a-și continua lecțiile de educație spațială, în contextul pandemiei
Interviu cu Dan Patzelt de la Tactile Images: Educația spațială a nevăzătorilor - studiul conceptelor, al formelor - necesită interacțiune 1:1; pentru a afla cum arată o muscă, un copil are nevoie ca profesorul să îi ghideze mâna pe un desen reliefat.
A fost important să nu pierdem contactul cu tinerii din satele cu care lucrăm
Interviu cu Andra Camelia Cordoș de la Asociația Go Free: Faptele recente ne arată cât de fragil este angajamentul reprezentanților statului român față de drepturile omului și față de cei mai vulnerabili dintre cetățenii săi.
Evitarea irosirii timpului și energiei pentru a nu deveni victimele manipulării și propagandei este o mare provocare
Interviu cu Corina Leca de la Asociația Ambasadorii Prieteniei: Ar trebui să fim deștepți și să nu mai amânăm introducerea pe bune a metodelor și instrumentelor moderne în educația publică.
Cetățenii au nevoie să joace un rol mult mai activ în deciziile care se iau în sectorul digital
Interviu cu Veronica Ștefan de la Digital Citizens Romania: Pregătim o inițiativă de anvergură dedicată implicării cetățenilor în guvernanța digitală.
Activitățile noastre se concentrează pe creșterea calității vieții în zonele istorice
Interviu cu Kristina Creoșteanu de la Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității – AIDC: Trebuie găsite metode de a sprijini cetățenii care nu au acces sau nu sunt familiarizati cu activitățile online.
Provocarea cea mai mare este să găsim fonduri
Interviu cu Cristian Berteșteanu de la ASCED: Realizăm acțiuni de sprijin pentru timpul liber al copiilor și vârstnicilor, prin tutoring online sau prin acțiuni în parcuri și terenuri de sport.
Pregătim proiecte în domeniul protecției naturii și promovării ecoturismului
Interviu cu Cornel Sturza de la Grupul Ecologic de Colaborare Nera: Este important să ne promovăm unii pe alții deoarece promovarea pe canale specifice este consumatoare de fonduri pe care nu le avem.
Am încercat în permanență să găsim soluții să ajutăm
Interviu cu Iolanda Burtea de la Asociația Reality Check: Am reușit astfel să oferim ajutor de urgență celor mai vulnerabile persoane din Castelu și Ponorâta: pachete cu alimente, produse de igienă, produse alimentare și de îngrijire pentru bebeluși, răsaduri și semințe de legume pentru a își amenaja grădini.
19 ONG-uri din România au format coaliția TAMTAM - Grupul ONG-uri pentru cetăţean
A luat naștere TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru cetăţean, o coaliţie de 19 ONG-uri.
Ascunsă în spatele pandemiei, avem o criză a democrației
Interviu cu Ovidiu Voicu de la Centrul pentru Inovare Publică: Cred că am avut noroc că pandemia ne-a prins cu o majoritate politică slabă, altfel, derapajele iliberale ar fi fost probabil mai multe.
Monitorizăm constant potențialele abuzuri de putere din această perioadă
Interviu cu Oana Preda de la Centrul de Resurse pentru participare publică: Sigur că ce se întâmplă acum ne schimbă tuturor prioritățile, însă trebuie să avem grijă să nu lăsăm să se deterioreze și mai rău lucrurile la care noi ținem. Democrația este unul dintre ele.
Am lansat pe 12 mai prima tabletă educațională românească
Interviu cu Ana-Maria Stancu de la Asociația E-Civis: Soluția include o tabletă pe care sunt preinstalate multe aplicații educaționale, limitarea aplicațiilor și a paginilor accesate de copii și o soluție prin care profesorii pot controla tabletele copiilor, astfel încât aceastea să fie folosite strict pentru educație.
Oferim tinerilor consiliere GRATUITĂ prin Facebook, Instagram, WhatsApp și telefon
Interviu cu Bogdan Istrate de la Asociația Semper Musica: ONG-urile mari care depun proiecte în perioada asta poate se gândesc să ia parteneri ONG-uri mai mici sau locale.
Desfășurăm o campanie pentru a sprijini sistemul medical
Interviu cu Ciprian-Mihai Păiuș de la Fundația Comunitară Iași: Am colectat deja în jur de 170.000 EUR și estimăm că din eforturile societății civile și a sectorului de afaceri din Iași s-au direcționat spre spitale donații în bani și bunuri de peste 500.000 EUR în această perioadă
Ne-am intensificat activitățile de educație media
Interviu cu Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent: Povestim ori de câte ori avem ocazia despre igiena informațiilor pe care fiecare dintre noi trebuie să o practice, despre cum verificăm informațiile care ajung la noi, explicăm că oamenii nu cred, de exemplu, teorii ale conspirației pentru că sunt proști ci pentru că, de multe ori, sunt speriați, nu au încredere în autorități, caută informații care le validează punctul de vedere.
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei lansează platforma Moldova Solidară
A fost lansată www.moldovasolidara.ro, o platformă online care integrează inițiativele prin care se încearcă limitarea efectelor pandemiei de coronavirus.
Primul lucru pe care îl putem face este să fim noi primii care promovează cauzele curajoase
Interviu cu Elena Calistru de la Funky Citizens: Sunt momente în care este bine să înțelegem că reușita unora dintre noi se traduce în încredere în întreg sectorul ONG.
ONG-urile vor fi în avangarda schimbărilor din societate
Interviu cu Lorin Niculae și cu Irina Scobiola de la Asociația Arhipera: Producem componente pentru viziere medicale și sperăm ca acest lucru contribuie, fie si cu un minut, la scurtarea carantinei.
În fața pandemiei mobilizarea organizațiilor civice a îmbrăcat diferite forme
Interviu cu Dorin Dobrincu de la Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: În situațiile de criză, cum este cea actuală, rolul asociațiilor civice este cu atât mai important, cu cât reușesc să acopere activități, spații și segmente sociale unde instituțiile publice fie nu pătrund, fie nu pot face față.
În aceste momente, apărarea principiilor democratice rămâne la fel de importantă
Interviu cu Septimius Pârvu de la Expert Forum (EFOR): Suntem cu ochii pe modul în care se respectă principiile transparenței și drepturile omului, care rămân esențiale în această perioadă de criză.
Facem apel la toți voluntarii noștri să se implice cum pot la nivel local
Interviu cu Ștefania Ciuraru de la Asociația Kolping Moldova: Acesta este un moment ce poate veni cu provocarea de a fi mai conectați unii cu alții pentru a nu reinventa diverse roți și pentru a le pune în funcțiune, împreună, pe cele existente.
AR TREBUI SĂ NE IMPLICĂM ÎMPREUNĂ ÎN PROCESE CARE SĂ ASIGURE SUPRAVIEȚUIREA SECTORULUI
Interviu cu Ștefan Cibian de la Institutul de Cercetare Făgăraș: Situația în care ne găsim este prima de acest gen din timpul vieții noastre. Fiind la început, cred că trebuie să facem tot ce putem ca să convingem comunitățile în care ne desfășurăm activitatea să stea în casă.
Trebuie să fim mai aproape unii de alții
Interviu cu Diana Filimon de la Forum Apulum: Pandemia ne-a dat pe spate și ne-a oprit motoarele pentru câteva zile (...) Am resimțit efectele schimbărilor din ultimele zile ca fiind ultima picătură. Acum ne tragem sufletul și ne reapucăm de treabă, de la distanță.
S-a lansat FePAL - Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România
Vineri, 28 februarie 2020, a avut loc la București evenimentul PĂRINȚI 2.0, în cadrul căruia a fost lansată FePAL - Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România.
3 NOI PROIECTE FINANȚATE PRIN FONDUL PENTRU INOVARE CIVICĂ
Ne bucurăm să anunțăm trei noi proiecte finanțate în cadrul apelului de proiecte 2019, valoarea totală a finanțării fiind de 179.014 de lei.
APEL 2019 - FONDUL PENTRU INOVARE CIVICA
FDSC lansează Apelul pentru propuneri 2019 al Fondului pentru Inovare Civică (CIF).
Prima ediție Cros pentru școli Pașcani
Peste 600 de alergători vor participa sâmbătă, 11 mai 2019, la Cros pentru școli Pașcani, toate cele 3 curse vor avea starturile pe Esplanada din Pașcani!
Hubul Inovativ Arhipera se lansează și în Belciugatele și Dor Mărunt
Pe 10 mai se lansează Hubul Inovativ Arhipera în județul Călărași! Ne întâlnim și aici cu Znap și Eli, cei doi roboței dornici să ne inițieze în tainele programării.
Arhipera transformă spații din București și două comune din județul Călărași în centre de inovare
Asociația Arhipera transformă spații din București și două comune din Călărași în centre de inovare pentru copii și ne invită miercuri, 17 aprilie, la lansarea Hubului Inovativ Arhipera unde avem ocazia să îi cunoaștem pe Znap și Eli, doi roboței dornici să ne inițieze în tainele programării.
Telegraful Electoral: Asociația Curaj Înainte informează tinerii despre alegerile din 2019
Asociația Curaj Înainte sprijină tinerii care împlinesc vârsta majoratului cu un proiect de informare despre alegerile din acest an: europarlamentarele din luna mai și prezidențialele din luna noiembrie. Spre deosebire de alarma care te trezește zi de zi, responsabilității civice nu îi poți da snooze.
O lună până la Cros pentru școli Pașcani
De astăzi Cros pentru școli Pașcani intră în linie dreaptă și mai numără doar 30 de zile rămase până la START. Cu această ocazie, invităm toți pasionații de mișcare și de schimbare să se înscrie la ediția din 2019 a evenimentului.
11 proiecte finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile anunță cele 11 proiecte pe care le finanțează prin Fondul pentru Inovare Civică, în cadrul apelului de proiecte 2018.
Componenta ENERGIE
Şase inițiative pentru îmbunătățirea accesului la energie sunt finanțate în acest an cu peste 345.000 de lei prin Fondul pentru Inovare Civică, inițiat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Fondul pentru Inovare Civică sprijină soluţii sau modele de implicare a oamenilor pentru dezvoltarea comunităţii. Aproximativ 20 de organizaţii neguvernamentale din România pot beneficia de 60.000 de lei finanţare pentru proiectele lor în cadrul programului în fiecare an.
AIDC - Cetățenii salvează patrimoniul
Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității a inaugurat din decembrie traseul marcat în cartierul Şchei al Brașovului, cartier întețit de tradiții, valori și istorie, punând în evidență prin diverse marcaje morile de altădată. Locuitorii Brașovului și turiștii care vizitează orașul pot admira peisajul natural al Şcheiului și descoperi istoria locurilor și amintirile şcheienilor.
Fundația Mână în Mână - Copii implicați pentru un viitor mai bun în comuna Corbasca
Începând cu luna aprilie, timp de 10 luni, copiii din comuna Corbasca, județul Bacău se vor putea implica pe plan civic în identificarea și soluționarea problemelor din comunitatea lor. Printr-un proiect Photovoice - “Copii implicați pentru un viitor mai bun în comuna Corbasca”, în valoare de 60.000 lei și finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică, copiii vor putea capta imagini care să surprindă cel mai bine problemele cu care se confruntă în propria comunitate. Proiectul este implementat de Fundația Mână în Mână din Bacău în parteneriat cu Primăria Comunei Corbasca și Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău.
EasyEco - Poleis - Joc de educație civică
Asociația easyECO implementează în perioada septembrie–decembrie 2018 ediția pilot a jocului-concurs de educație civică POLEIS.POLEIS este un joc original de educație civică, care își propune învățarea și exersarea de competențe-cheie civice, precum și implicarea civică în comunitate a elevilor din ciclul primar și gimnazial, prin latura sa interactivă, competitiv-ludică și practică.