CARTE: Îndrumarul juridic al speologului
Asociația Speologică Exploratorii publică Îndrumarul juridic al speologului, această carte adresându-se persoanelor fizice și juridice care activează în domeniul speologic la nivel local sau național. Cunoașterea propriilor drepturi și proceduri de către speologi reprezintă o necesitate pentru a se putea apăra în fața abuzurilor.
Cartea poate fi descărcată în format electronic de aici.
- Rolul îndrumarului este acela de a-i ajuta pe speologii care întâmpină greutăți în desfășurarea activităților speologice și se confruntă tot mai des cu ,,obstrucționări,, generate de aplicarea greșită sau cu rea voință a legislației.
- Speologii și organizațiile speologice sunt cele care au descoperit, explorat și protejat peșterile, ei fiind primii cetățeni responsabili care au aplicat reglementările de protecție a mediului inclusiv a mediului carstic și peșterilor.
- Tot speologii sunt cei care au furnizat date și lucrări, pentru ca cele mai valoroase peșteri și zone carstice să devină arii naturale protejate ce acum se află în patrimoniul național.
- Un capitol aparte tratează liberul acces la informații de interes public deoarece activitatea speologică pluridisciplinară implică nevoi de documentare și furnizare de date din diferite surse.
- Așadar, speologii au acum un instrument pentru a cunoaște modul în care se aplică legislația actuală, de către cine și ce drepturi cetățenești au aceștia.
Autori: Hurduban Adriana Letiția, Bogdan Bădescu
Publicație realizată de Asociația Speologică Exploratorii în cadrul proiectul „Să facem lumină în peșterile României”, în perioada 15.03.2019 – 14.04.2020. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).