DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Ne-am angajat să realizăm Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Prahova

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Lavinia Andrei

TERRA Mileniul III

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum este tranziția către „noul normal" post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Perioada stării de urgenţă ne-a scos din ritmul obişnuit. Venea după un an foarte aglomerat, cu multe proiecte în implementare, dar care tocmai se incheiau. Şi dintr-o dată ,ne-am simţit dezorientaţi şi fără obiect de activitate. Agenda publică era acaparată de pandemie iar oamenii erau îngrijoraţi şi nu mai acordau atenţie altor subiecte. La scurt timp după instaurarea stării de urgenţă s-au înregistrat valori crescute ale poluării aerului în Bucureşti, cu toate că economia era în adormire şi traficul era foarte redus.

Ne-am indignat că autorităţile fac prea puţin să descopere cauzele şi să pedepsească vinovaţii, ne-am exprimat nemulţumirea pe reţelele de socializare şi am reuşit să mai găsim şi alte persoane şi organizaţii cu aceleaşi procupări, alături de care am elaborat o scrisoare de poziţie adresată guvernului României şi Comisiei Europene cu titlul „Avem dreptul la aer curat!". Astfel a luat fiinţă Grupul pentru Mediu Curat, un grup informal preocupat de problemele de mediu din Bucureşti şi împrejurimi.

Apoi, am mai realizat câteva interviuri de la distanţă, pentru un post de televiziune, explicând legătura dintre COVID şi poluare şi respectiv efectele asupra sănătăţii noastre şi astfel ne-am retrezit la realitate şi am început să gândim la ziua de după.

În scurt timp am fost contactaţi de foşti parteneri şi finanţatori din Suedia şi Norvegia care ştiind situaţia grea a ONG-urilor de mediu din România s-au gândit să ne întindă o mână de ajutor şi să ne implice într-un nou proiect. Astfel am deschisă o temă nouă de studiu pentru noi, despre Acidifierea Mării Negre. Tema se lega de obiectul nostru de activitate privind schimbările climatice, însă era cu totul nouă pentru noi în ceea ce priveşte efectele la nivelul mărilor şi oceanelor. Un prim raport de evaluare a situaţiei din Marea Neagră a fost elaborat alături de primul draft de cerere de finanţare.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Cea mai mare provocare este cea a finanţărilor pentru proiecte de mediu, în condiţiile în care priorităţile par să fie cu totul altele. Dar cum suntem obişnuiţi cu această problemă din anii anteriori, când am mai trecut prin perioade dificile, soluţia care am găsit-o a fost să ne folosim expertiza la realizarea diverselor strategii necesare autorităţilor publice.

Aşa că, ne-am angajat să realizăm Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Prahova, la care lucrăm în prezent.

Pentru acest nou proiect a trebuit însă să schimbăm metodologia de lucru şi să o adaptăm la online în ceea ce priveşte consultarea populaţiei şi autorităţilor locale din judeţ. Iar din această nouă experienţă, am învăţat cât de importantă devine digitalizarea administraţiei publice pentru perioadele ce vor urma. Aşa că, la loc de cinste în noua strategie judeţeană va fi un obiectiv ce va viza digitalizarea instituţiilor publice. Digitalizarea aducând cu ea şi multiple avantaje de mediu precum reducerea cantităţii de hârtie utilizată, reducerea deplasărilor etc.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

Pentru perioada următoare ne pregătim să aplicăm pentru finaţare, împreună cu un consorţiu european de ONG-uri pe tema Acidificării Mărilor şi Oceanelor şi să ne reluăm acţiunile de conştientizare privind schimbările climatice. Ne preocupă, de asemenea, politica de coeziune a Uniunii Europene şi modul în care vor fi formulate noile Programe Operaţionale din Cadrul financiar multianual 2021 - 2027, astfel încât fondurile destinate atenuării efectelor schimbărilor climatice să fie judicios cheltuite. Nu în ultimul rând, ne dorim să reluâm activităţile educaţionale privind schimbările climatice. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate - mediul privat, sectorul public etc.?

Ar trebui să fim mai solidari şi să găsim soluţii la problemele trans-sectoriale prin parteneriate şi nu de unii singuri, cum se întâmplă adesea. Noi totdeauna am îmbrăţişat ideea că este loc pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru ONG-uri care sunt puţine faţă de numărul mare de probleme cu care se confruntă societatea românească.

Spre exemplu, gestul colegilor din Suedia şi Norvegia care ne-au contactat în perioada stării de urgenţă ne-a impresionat, în primul rând, pentru că s-au gândit la noi într-o perioadă dificilă şi în al doilea rând, pentru că ne-au dat o speranţă pentru un nou început.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Viaţa merge înainte, depinde doar de noi să o facem mai frumoasă!

 

TERRA Mileniul III este o organizație de protecție a mediului ce luptă pentru o abordare coerentă și integrativă a problemei schimbărilor climatice.