DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Ascunsă în spatele pandemiei, avem o criză a democrației

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Ovidiu Voicu

Director Executiv Centrul pentru Inovare Publică

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Lucrăm de acasă. Ne-am mutat în online. Centrul pentru Inovare Publică este o organizație care are în principal activități de cercetare și advocacy, dar de anul trecut am început și un proiect de educație civică (Bugetare participativă la școală). Cercetare facem în continuare, fără mari schimbări.

Pentru acțiunile noastre de advocacy, preponderent în relație cu instituții publice centrale, provocarea este că starea de urgență este că toate aceste instituții au găsit în starea de urgență pretextul perfect să anuleze transparența decizională și accesul la informații de interes public.

În ce privește educația civică, închiderea școlilor ne-a obligat să regândim fundamental activitățile.

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Dintre beneficiarii direcți ai proiectelor noastre, cel mai rău este pentru cei aproape 150 de elevi și profesori cu care tocmai pilotam Bugetare participativă la școală. După câteva luni de lucru împreună, tocmai ajunsesem la momentul în care trebuiau să își voteze și apoi să își implementeze proiectele. Am amânat pentru la toamnă, ce să facem?

Noi credem că activitatea în domeniul bunei guvernări are mult mai mulți beneficiari, toți cei care susțin democrația liberală și drepturile fundamentale. Pentru ei, sunt vremuri mai grele, pentru că autoritățile publice și politicienii au arătat din nou cât de dornici sunt să ignore regulile de bază. Cred că am avut noroc că pandemia ne-a prins cu o majoritate politică slabă. Altfel, derapajele iliberale ar fi fost probabil mai multe. Ascunsă însă în spatele pandemiei, avem o criză a democrației, vizibilă inclusiv în felul în care este tratată chestiunea alegerilor libere. Iar democrația se vindecă cel mai greu. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Alături de alți colegi, am participat la Grupul ONG-urilor pentru Democrație (stareademocratiei.ro). Nu e chiar un grup nou, dar am devenit mai activi în timpul pandemiei. Monitorizăm și remarcăm atunci când drepturile fundamentale sau mecanismele democratice sunt afectate disproporționat de măsurile de urgență. Nu pot să spun că ne bagă cineva în seamă, dar asta nu ne oprește să vorbim despre lucrurile pe care le considerăm importante. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

În primul rând, prin încredere. Este o perioadă peste care putem să trecem doar împreună. Bazat pe încredere, prin ajutor, prin implicare individual în susținerea celor din prima linie, chiar dacă organizațional nu facem în mod obișnuit asta. Împreună, să rămânem alături de cetățeni - de toți cetățenii, mai ales cei mai vulnerabili. Nu în ultimul rând, să ne păstrăm cumpătul. Frica, lipsa de informații, acțiunea pripită sunt pericole la fel de mari ca virusul însuși.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Suntem în criză, dar vom trece peste ea. Vom găsi un tratament, iar apoi un vaccin pentru coronavirus. Ne vom întoarcem la treabă și economia își va reveni. Cel mai greu va fi să ne recâștigăm democrația și libertatea, dacă le vom pierde, să reconstruim încrederea, dacă renunțăm la ea. În criză se adeverește cel mai tare că o societate este atât de bună precum se comportă cu cei mai vulnerabili membri ai ei. Să fim buni.

 

Activitatea de zi cu zi a Centrului pentru Inovare Publică constă în cercetare socială, monitorizare a instituțiilor publice, realizarea de recomandări pentru îmbunătățirea politicilor publice, advocacy și comunicare.