Am lansat pe 12 mai prima tabletă educațională românească
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Ana-Maria Stancu
Președinte Asociația E-Civis
Grantee Fondul pentru Inovare Civică
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
Având în vedere că activitatea principală a organizației noastre în ultimii ani a fost lucrul cu copiii pe zona de educație digitală, pandemia aceasta s-a resimțit profund. Nu mai putem face cursurile de robotică, nu mai putem primi copii în vizită, organiza evenimente etc.
Din fericire pentru noi, ca organizație, impactul nu a fost atât de negativ la nivel de sustenabilitate, căci suntem parteneri în cadrul unui proiect Horizon și nu am avut probleme cu păstrarea sediului sau a altor cheltuieli curente. Am putea spune că, din punctul acesta de vedere, criza ne-a prins într-o situație mult mai bună decât a altor ONG-uri.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
Pentru copiii cu care lucrăm deja și pentru potențialii beneficiari, evident, impactul a fost major. Nu doar din perspectiva cursurilor pe care noi le ofeream, dar ca experiență de învățare în general.
Deși mulți dintre ei sunt copii nativi digitali și obișnuiți cu calculatorul, telefoane mobile, învățarea online a fost o schimbare de paradigmă chiar și pentru aceștia. Faptul că știi să folosești calculatorul și telefonul nu înseamnă că știi să folosești și instrumentele de învățare online, instrumente noi care, evident, pentru unii au fost o provocare.
Nu mai vorbim aici de beneficiarii noștri profesori, care s-au aflat într-o situație chiar mai grea decât copiii, fiind nevoiți să predea într-un mediu și cu niște instrumente cu totul noi.
Din păcate, această pandemie ne-a luat cu totul pe nepregătite pe toți. Nu am fost nici pe departe pregătiți pentru așa ceva, chiar și planurile noastre legate de educație digitală nu luau în calcul așa ceva, educație în online.
Cred că este o lecție pentru noi toți, copii, profesori, actori care încercăm să ajutăm, Minister, Guvern. Cred că am avansat mai mult în cele 2 luni decât în ultimii ani și cu siguranță nu vom mai putea da înapoi. Având în vedere această perspectivă, eu cred, totuși, că impactul pe termen mediu și lung va fi unul pozitiv.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Deși, așa cum spuneam, la nivel general, pe termen mediu și lung, efectele acestei pandemii ar putea avea și câteva efecte pozitive legat de educația digitală și învățarea în mediul online, în acest moment, pentru unele categorii acest efect este unul negativ. Și vorbim aici, evident, despre copiii și profesorii din medii vulnerabile. Aceștia nu au acces la tablete sau calculatoare, nu au internet și, în unele cazuri, familia nu pune un accent foarte mare pe educație, deci nu sprijin foarte mult copilul.
Pentru a veni în soluționarea acestei probleme, am lansat pe 12 mai în cadrul Conferinței Europene Educația Digitală în România, prima tabletă educațională românească. Practic, este o soluție care include o tabletă pe care sunt preinstalate multe aplicații educaționale, limitarea aplicațiilor și a paginilor accesate de copii și o soluție prin care profesorii pot controla tabletele copiilor, astfel încât aceastea să fie folosite strict pentru educație.
În acest moment căutăm sponsori care pot achiziționa aceste tablete și noi să le donăm, cu ajutorul partenerilor de la nivel local, în acele comunități în care avem profesori implicați și copii care altfel nu au acces deloc la nici un fel de instrumente educaționale: tabletaeducationala.ro.
De asemenea, această perioadă lipsită de activități cu copiii, ne-a ajutat să gândim la o perspectivă mai largă și să ne întoarcem la dorința noastră de ajunge cu educația despre robotică la cât mai mulți copii din țară. Ne bucurăm să putem anunța că luna aceasta am făcut un parteneriat local cu Asociația Suport Regiunea Centru și Learnex și ne pregătim să deschidem RoboHub Brașov, imediat ce situația pandemiei ne va permite acest lucru. Și mai urmează și altele, dar vom anunța pe parcurs.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Cred că această perioadă, mai mult decât oricând, ar trebui să colaborăm și să ne unim eforturile. Noi, oricum, întotdeauna am încurajat această abordare, am colaborat deschis cu cluburi sau inițiative de robotică și educație digitală, am pus bazele Coaliției pentru Educație Digitală și am oferit întotdeauna informații oricui a fost interesat, în ideea în care împreună suntem mai puternici decât am fi fiecare pe cont propriu.
Și în proiectul cu tableta educațională, ne-am unit eforturile cu organizații precum Roma Education Fund sau Concordia. Pornind de la aceiași idee fixă: împreună suntem mai puternici și suntem mai vizibili și mai greu de ignorat.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?
Mesajul ar fi să încercăm să luăm partea bună din orice ni se întâmplă. Da, este o situație foarte proastă în care suntem, încercăm să îi controlăm efectele pe cât de mult putem, să ajutăm pe cât posibil, însă, cel mai important este să gândim pe termen mediu și lung. Ce putem învăța din această criză? Cum putem să ne pregătim pentru viitor ținând cont de ce am învățat din ea?
Și, să nu uităm, că această criză va trece și că #osafiebine!
Misiunea Asociației E-Civis este de a promova valorile democratice la nivel național și internațional în special prin intermediul noilor tehnologii.