DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

AIDC - Cetățenii salvează patrimoniul

 

Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității a inaugurat din decembrie traseul marcat în cartierul Şchei al Brașovului, cartier întețit de tradiții, valori și istorie, punând în evidență prin diverse marcaje morile de altădată. Locuitorii Brașovului și turiștii care vizitează orașul pot admira peisajul natural al Şcheiului și descoperi istoria locurilor și amintirile şcheienilor.

Traseul Morilor pornește de la intersecția străzilor Pe Tocile și Egalității (Biserica Sf. Treime), continuă pe străzile Pe Tocile, Învățătorilor și Podu Crețului până la Pietrele lui Solomon, un spațiu cu istorie pentru comunitatea brașoveană.

 

 

 „De-a lungul traseului au fost instalate opt stative de lemn cu vizor. Pe fața stativelor sunt prezentate fotografii ale morilor și povestea lor, iar de spatele stativelor este afișată harta cu cele trei trasee de vizitare a troițelor și crucilor din Schei. Informațiile sunt postate în limbile română, engleză, germană și maghiară. Prin vizorul decupat deasupra fotografiei, se poate vedea locul exact în care funcționa odinioară moara descrisă pe stativ”, declară managerul de proiect Kristina Creoșteanu.

 

 

 

Cartierul Schei are 57 obiective de patrimoniu cuprinse în Lista monumentelor istorice (14 cruci de piatră și lemn și 43 case, porți de lemn, școli, monumente, muzee, biserici și situri de patrimoniu). Kristina Creoșteanu precizează că traseele de vizitare din Şcheii Brașovului (trei trasee de vizitare a troițelor și crucilor și un traseu al norilor) fac parte din Planul de promovare turistică a Şcheiului, care a fost elaborat cu implicarea locuitorilor din zonă, în colaborare cu agenții economici locali, cu agențiile de turism din Brașov, cu instituții publice și culturale: Direcția de Cultură a Județului Brașov, Primăria Brașov, Muzeul de Etnografie, Muzeul Prima Școală Românească, Asociația Şcheii Brașovului, Asociația Junilor Brașovului, Asociația Artessentia și alte organizații civice și culturale.

 

 

Planul cuprinde acțiuni concrete pentru transformarea Şcheiului în destinație turistică și a fost supus spre aprobare Consiliului Local Brașov.

Harta traseelor de vizitare a Şcheiului Brașovului poate fi consultată la Punctul de informare turistică a Primăriei Brașov, str. Prundului nr. 1 (la parterul Casei Junilor). 

 

 

 

Inițiativa se înscrie în proiectul „Cartierul meu, casa mea – Identitatea vecinătăţii”, implementat de Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității – AIDC. 

Proiect finantat prin Fondul pentru Inovare Civica, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation si Raiffeisen BANK.