8 ani de implicare civică și activare în comunități
Fondul pentru Inovare Civică a luat naștere în 2012, cu scopul de a fi un catalizator al potenţialului cetăţenilor de a-şi transforma şi dezvolta comunităţile cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale, în special al celor care lucrează la firul ierbii.
Programul a fost dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC și susţinut încă de la început exclusiv de donatori privaţi, precum Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe – CEE Trust sau donatori din România reprezentaţi în special de sectorul de afaceri, prin companii responsabile social precum Enel România, Raiffeisen Bank, OMV Petrom și Ursus Breweries. Începând cu 2015, programul s-a derulat în parteneriat cu Romanian-American Foundation, care s-a alăturat FDSC în demersul său de a încuraja comunitătile să îşi contureze propriile modele de dezvoltare şi implicare civică.
„Acum 8 ani, când am pornit Fondul pentru Inovare Civică, din România se retrăgeau majoritatea finanțatorilor internaționali care sprijiniseră societatea civilă în ultimii ani. Nu știam care erau perspectivele de viitor, iar fondurile norvegiene sau elvețiene, pe care le avem acum, încă nu ajunseseră și la noi. Era esențial ca domeniul implicării civice să își continue evoluția, pentru ca eforturile noastre de până atunci să nu fi fost în van. Astfel a luat naștere CIF, cu susținerea instituțională a CEE Trust la început și a Romanian American Foundation începând cu 2015, iar mai apoi cu susținerea și mai ales votul de încredere pe care ni l-au acordat Enel România, Raiffeisen Bank, OMV Petrom și Ursus Breweries, companii pentru care implicarea nu rămâne doar pe hârtie, ci se transpune în eforturi zilnice, reale. Asta este în prezent CIF: o comunitate de oameni din ONG-uri, comunități locale, companii și instituții, care lucrează împreună și au încredere. Atât ei între ei, cât și într-un viitor mai bun, activ, pe care îl construim împreună”, spune Ionuț Sibian, Director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Promovarea valorilor democratice, inițiativele civice derulate atât la nivelul comunităţilor locale, cât şi la nivel naţional, formularea de propuneri de politici publice, monitorizarea autorităţilor şi instituţiilor publice sunt câteva dintre direcţiile de acţiune folosite de cele 148 de proiecte finanțate prin program. Catalogul acestor proiecte poate fi consultat AICI, iar harta interactivă a proiectelor este acum disponibilă la inovarecivica.fdsc.ro/map.