Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Târgu Mureș
De Gabriela Pițurlea
Proiectul „Masă caldă nevoiașilor” a fost pornit de Asociația Divers în aprilie 2020, din dorința de a le sări în ajutor vârstnicilor fără venit sau cu venituri mici și bolnavilor rămași fără posibilitatea de a ieși din casă și de a cumpăra mâncare de unde e mai ieftin, cum fac de obicei, și copiilor din zonele defavorizate din Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sâncraiu de Mureș și Cotuș. Divers nu avea un profil caritabil, fiind în principal cunoscută pentru rolul de coagulare a ONG-urilor locale prin organizarea anuală a Târgului ONG, dar restricțiile de deplasare din perioada stării de urgență și consecințele lor asupra categoriilor vulnerabile i-au făcut să vrea să intervină direct. Cu niște ajutor prețios de la Fundația Transilvană ALPHA, cu care colaborează de mulți ani și care are o cantină socială cu bucătari angajați și serviciu de catering, Divers a pus pe roate un mic sistem de preparare și livrare a porțiilor de două ori pe săptămână.
Proiectul „Orașul ajută - Masă caldă nevoiașilor”, derulat prin CIF din octombrie până în decembrie, i-a permis asociației să continue munca începută în primăvară și să crească numărul beneficiarilor de la 50 la 75 și, apoi, la 86. Majoritatea sunt copii sau bolnavi din comunități rome care locuiesc în barăci improvizate direct pe pământ, în zona Băneasa, sau în garsoniere supraaglomerate din locuințele sociale de la marginea orașului Târgu Mureș.
Să prepari și felul al doilea costă prohibitiv de mult, spune Mária Koreck, președinta Divers, așa că ciorba care ajunge marțea și joia la beneficiari trebuie să fie consistentă. „Foarte consistentă, se poate tăia”. Porția de 400 ml conține foarte multe legume și neapărat și carne, la care se adaugă pâinea primită de la brutării partenere din oraș. „Inițial noi am crezut că prin asta completăm masa zilnică, ajutăm puțin,” spune Mária, „dar ne-am dat seama că pentru mulți e singura masă caldă a zilei și uneori chiar a săptămânii.”
Divers s-a ocupat de fundraising, de care este nevoie constant, și de partea logistică a proiectului, care a inclus lungi tabele cu necesarul pentru porții, de la sare la caserole. Când Mária observa că ceva e mai ieftin în altă parte decât la furnizorii cantinei, semnala și cumpărau de acolo. Când asociația primea vreo donație de alimente, cum ar fi de cartofi, cerea să fie trimisă direct la bucătari.
Echipa a trebuit să țină cont de programul cantinei, care se închide la 15, ceea ce nu a fost întotdeauna ușor, mai ales pe măsură ce voluntarii asociației și-au reluat programul de lucru la birou. O parte din porții, cele pentru beneficiarii care locuiesc în oraș, au fost livrate chiar de cantină, care are și un serviciu de catering. „Între 1 și 2 trebuie să luăm mâncarea și să o și distribuim”, spune Mária, referindu-se la restul de porții, care sunt livrate către zonele marginalizate cu ajutorul voluntarilor. În 2020, ajutor de bază le-a fost un angajat Salvamont care a preluat mare parte din responsabilitatea asta.
Proiectul va continua în 2021, în paralel cu celelalte acțiuni de sprijin pentru familiile defavorizate pe care Divers le desfășoară în Mureș, cum ar fi intervenții pentru continuarea educației, pentru găsirea de slujbe sau întocmirea de acte de identitate. Mária a căpătat încredere că orașul poate să asigure sustenabilitatea inițiativei și că e dispus să contribuie cu donații, fie că ele vin de la târgmureșeni care acum locuiesc în străinătate, de la Cercul donatorilor organizat de Fundația Comunitară Mureș sau de la firme locale. Bifarea ingredientelor necesare pentru mesele calde cu ajutorul localnicilor este, de altfel, ceva pe care vrea să pună accent în perioada următoare. „Dacă o firmă dă lunar 12 litri de ulei, atunci e rezolvat un item”.
****
Proiectul Orașul ajută – Masă caldă nevoiașilor este derulat de Asociația Divers și finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică în cadrul apelului de proiecte 2020, lansat cu sprijinul Enel România. Program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.