De la Aurora Start la Aurora Star
De Gabriela Pițurlea
În activitatea sa, echipa Centrului de Mediere și Securitate Comunitară din Iași a ajuns să afle poveștile multor fete minore care trăiesc în situații abuzive sau vulnerabile în satele din județ. Au ajuns la ei și semnalele din școli privind situații de bullying, de copii rămași singuri când părinții au plecat la muncă, de fete care dispar din cauza traficului de persoane. Când a apărut ocazia de a aplica la Fondul pentru Inovare Civică, spune Laura Albu, președinta Centrului, s-au gândit imediat la un program-pilot al unui grup dedicat fetelor sub 18 ani. Un grup poate nu de suport în sensul clasic, dar „în care să încercăm dacă nu să schimbăm în bine viața fetelor, cel puțin să le oferim câteva alternative, câteva soluții dincolo de partea de consiliere juridică și consiliere psihologică.”
Au numit proiectul Aurora Start, inspirate de cântăreața norvegiană Aurora, ale cărei cântece vorbesc despre cei care nu pot să vorbească, și transmit mai mereu un mesaj de incluziune și empowerment.
Laura și echipa ei aveau de mult dorința de a implica în proiectele lor și angajați ai multinaționalelor IT care și-au luat avânt în ultimii ani în Iași. Așa au ajuns să facă parte din grup, ca voluntare, trei tinere cu vârste între 21 și 28 de ani: o programatoare care se ocupă cu inteligență artificială, un designer web și o angajată a unei multinaționale care lucra în paralel la un doctorat despre femei în politică. Scopul facilitării acestei întâlniri, spune Laura, nu era neapărat direcționarea fetelor către o carieră în IT, ci mai degrabă „să vadă că există și un alt scenariu, că nu toate scenariile sunt negative, blocante, că nu ai nevoie de foarte mult, ca și resurse materiale, ci mai degrabă [de resurse] educaționale ca să ajungi în zona aia”. Celor trei voluntare li s-au alăturat, la fiecare întâlnire, Laura, terapeuta Centrului, care lucrează de ani de zile cu victime ale violenței, și avocata Centrului, care a asistat, de-a lungul timpului, cazuri complicate de violență.
Grupul Aurora Start a început cu șapte fete din Iași și din satele apropiate. Poveștile lor erau diferite și greu de dus: abuz sexual, violență în familie, trauma morții mamei și a mutării la oraș, într-un mediu complet nou și uneori ostil. Toate aveau cel puțin o colegă pe care o știau cu probleme, așa că grupului li s-au mai alăturat cinci fete încă dinaintea primei întâlniri. Cea mai mică are 10 ani și cea mai mare, 18. 5 sunt la gimnaziu și 7, la liceu.
Începând de pe 10 octombrie, s-au întâlnit vinerea la terapie (împărțite în două grupuri - gimnaziu și liceu) și sâmbăta la atelierele cu toată lumea, organizate la sediul asociației din comuna Miroslava.
La acele întâlniri de sâmbătă, spune Laura, s-au petrecut lucruri complet neașteptate, o familiaritate și încredere născute din bucuria de a lucra cot la cot la proiecțele artistice propuse de voluntarele din multinaționale. Au început prin a discuta despre cum îți poți crea un colțișor personal în casă și prin a umple sticle cu straturi de semințe colorate, și au ajuns foarte rapid să vorbească despre lucrurile care le preocupau, luptele pe care le poartă în viața de zi cu zi. Activitățile creative s-au îmbinat nu de puține ori cu momente de catharsis.
A devenit o tradiție pentru toate să comande pizza și să bea ciocolată caldă, să ronțăie brioșe și alte dulciuri preferate. Când aveau întrebări pentru terapeută sau avocată, le scriau pe bilețele și primeau răspuns și îndrumare. S-a vorbit despre depresie și suicid, despre sănătate emoțională și mintală, despre bullying și siguranță online. Au învățat mișcări de autoapărare, și-au etalat pasiunile, au serbat zile de naștere, au depășit temeri și au împărtășit secrete. Grupul de adolescente s-a transformat într-un grup de prietene. A ajutat, crede Laura, că au avut alături în călătoria asta niște femei tinere, cu vârste apropiate de ale lor, și ele provenind din mediul rural. „Niște fete independente care câștigă bine, care au terminat o facultate și care locuiesc singure. Toate vin dintr-o comună din apropierea Iașului și au povestit cum au învățat, cum au trecut peste eșecuri, ca să înțeleagă că dacă te-ai blocat la un moment dat în viață, nu înseamnă că viața ta s-a terminat și că nu poți s-o iei de la capăt.”
Cam din a patra săptămână, la întâlnirile de sâmbătă au participat (fizic sau online) și invitate speciale, femei care să le inspire suplimentar și să le sprijine în dezvoltarea lor. Au vorbit cu o antreprenoare și președintă de fundație despre cum și-a construit propria afacere în SUA, cu mama uneia dintre voluntare, despre cum la 40 de ani a făcut o altă facultate și a devenit kinetoterapeut, cu o jurnalistă despre cum își pot scrie poveștile personale, cu o doctoriță de psihiatrie despre diferențele dintre psiholog și psihiatru, cu o senatoare de Iași despre cum e pentru o femeie să fie în politică și despre cum poți face auzită vocea minorilor și problemele cu care se confruntă ei în Parlament.
În decembrie au făcut și Secret Santa, cu cadouri constând în tablouri făcute de ele pe care au început să le expună și pe pagina de Facebook a proiectului. Proiect care, au propus fetele, ar trebui să-și schimbe numele în Aurora Star, ca să se asorteze cu rolul lui de Luceafăr în viața lor.
Și e doar începutul, spune Laura, care crede în puterea fetelor de a da mai departe ce au învățat în grupurile din care fac parte, și care abia așteaptă să le vadă asumându-și ipostaza de formatoare în tabăra pentru 25 de tinere pe care Centrul o pregătește anul viitor.
****
Proiectul Aurora Start este derulat de Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică în cadrul apelului de proiecte 2020, lansat cu sprijinul Enel România. Program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.