DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Primul lucru pe care îl putem face este să fim noi primii care promovează cauzele curajoase

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Elena Calistru

Președinte Funky Citizens

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

La Funky Citizens am început să lucrăm de acasă încă de pe 8 martie. Suntem norocoși pentru că o bună parte dintre activitățile noastre se întâmplau oricum în lumea digital, dar și pentru că dinainte aveam o abordare flexibilă în legătură cu munca noastră – folosim platforme precum Slack, Google Docs și alte instrumente colaborative de multă vreme. De asemenea, avem multe proiecte regionale sau internaționale, deci stăteam mult în conversații online și înainte. Încercăm să ne adaptăm mai mult la un context bazat pe distanțare socială, însă ne este și nouă greu și tot căutăm soluțiile cele mai bune pentru a merge mai departe. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Noi ca organizație am resimțit această criză inclusiv din perspectiva unui impact mare asupra beneficiarilor noștri – există proiecte care au o vizibilitate și un impact și mai mare acum; altele care trebuie transformate fundamental și altele pe care, din păcate, a fost nevoie să le punem pe hold până la vremuri mai bune.

De exemplu, platforma noastră www.Buletin.de/bucuresti a devenit și mai „consumată” de cititori în perioada aceasta, pentru că a oferit informație rapidă despre criza Covid-19, dar și data journalism de bună calitate. Acolo, ca și la Factual.ro, activitatea a fost imediat adaptată la noile provocări.

Pentru alte proiecte este însă nevoie de mai mult timp pentru adaptare – aveam planificate, de exemplu, traininguri pentru activiști și jurnaliști din regiune începând cu finalul lunii aprilie, formasem deja aproape 20 de master trainers și ne-am trezit că va fi nevoie de re-gândire totală a acestui proiect. Vestea bună este că am testat deja niște webinarii online (mai ales pe partea de fact-checking și combatere a dezinformării) și că există un interes super mare de participare.

În fine, există proiecte pe care le-am pus la sertar cu mare tristețe. Cea mai grea decizie a fost să închidem temporar laboratorul de educație civică interactivă de la 80east.ro pentru că a devenit evident că nu vom putea desfășura prea curând vizite pentru tineri acolo (așa că am zis că mai bine nu risipim banii pe chirie, ci mai bine gândim un plan de redeschidere pentru după criză). De asemenea, începusem o serie de dezbateri pe problemele Bucureștiului, anticipând alegerile locale; și pe acestea le amânăm pe termen nedefinit, sperând, ca și în cazul observării alegerilor, că spre toamnă lucrurile se vor așeza. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Am demarat cam trei tipuri mari de inițiative: 

1. Monitorizăm ce se întâmplă pe partea de transparență decizională, acces la informații și cheltuirea banilor publici – am avut deja o sumedenie de poziții publice pe această temă, fie singuri, fie în colaborare cu alte organizații. Credem că doar transparența totală din partea autorităților poate genera încrederea cetățenilor că instituțiile își fac treaba și gestionează cum trebuie criza legată de Covid-19. Din păcate, pare că pe această zonă de advocacy vom avea în continuare mult de lucru. 

2. Avem secțiuni și acoperire specială pe subiectul Covid-19 pe Buletin.de/bucurești și pe Factual.ro 

3. Sprijinim inițiative în care putem ajuta organizațiile aflate în prima linie de sprijin pentru sistemul sanitar. De câteva zile ne-am asumat chiar să facem noi fundraising pentru o astfel de inițiativă (cei de la Modulab vor să doneze spitalelor 10 roboți autonomi de sterilizare fără contact și 50 de dispozitive non-autonome de sterilizare fără contact pentru a le ajuta să facă față noului Coronavirus - https://www.facebook.com/donate/642924876547564/?fundraiser_source=external_url ). 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Sunt momente în care este bine să înțelegem că reușita unora dintre noi se traduce în încredere în întreg sectorul ONG. Acesta este motivul pentru care cred că primul lucru pe care îl putem face pentru a ne sprijini reciproc este să fim noi primii care promovează cauzele curajoase și care fac atât de multe pentru a sprijini sistemul sanitar în această perioadă. Este fabulos ce fac Dăruiește viață, Fundațiile comunitare din atâtea colțuri de țară și alte organizații ori grupuri care fac enorm de mult bine în această perioadă.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Acesta este un moment bun pentru reflecție – m-ar bucura să folosim acest timp nu doar pentru a stinge incendii și a ajuta pe unde și cât putem, ci și pentru a ne pune cât mai des întrebări la care să găsim răspunsuri gata de aplicat când se va fi sfârșit această criză. Întrebările esențiale pentru mine sunt: ce ne-a adus aici și ce avertismente nu am luat în calcul? Cum facem să fim mai rezilienți? Cum ne facem sistemul sanitar mai puțin vulnerabil? Cum vrem să arate noua lume a muncii? Care este rolul autorităților și cum ne asigurăm că în vremuri de criză știm să ne ținem decidenții responsabili?

 

Funky Citizens e locul în care se întâlnesc tinerii cetăţeni care vor să ia parte la procesul decizional. Ei dezvoltă proiecte folosind deştept tehnologia (online), research-based avocacy şi educaţie civică.

Funky Citizens își dorește să construiască instrumente de advocacy bazate de cercetare, pe date concrete și pe online. Instrumentele noastre au scopul de a fi educaționale și să ducă la acțiune, încurajând cetățenii să se implice în inițiative de responsabilizare a guvernării în care pot vedea impact.