Forum Apulum schimbă-lume
Ai auzit de Forum Apulum? Este o organizație neguvernamentală din Alba Iulia, nici mare, nici mică – a apărut acum trei ani. S-au întâlnit câțiva tineri care abia se știau din mediul online, offline, din vedere, de la proteste. S-au adunat la un loc și-n câteva locuri de prin oraș și au început să vorbească între ei, știind clar că așa nu mai merge. S-au gândit apoi la ce nu merge – ce-i de făcut și ce fac – cum fac. „Hai să facem mai întâi o asociație (căutăm pe net cum se face), cu evenimente în oraș, conferințe despre dezinformare, despre comunism ca lecție de implicare civică, proiecții de filme documentare în locuri uitate”, și-au spus. Și-au propus astfel să „atingă” oamenii și să lupte cu minciuna, manipularea, nedreptatea, renunțarea și tot ce nu se mișcă în țara asta.
Civicult, proiectul, ca și Forum Apulum, ONG-ul, a plecat, așa cum pleacă orice proiect, de la întrebări și răspunsuri - (de) ce trebuie făcut, unde, cum. Deci, ce trebuie făcut? Mergem „să răscolim civismul la nivel local”, în orașe și comune din județul Alba și din împrejurimi, „în afara orașelor mari”. Organizăm dezbateri în comunități înainte de alegerile locale, mobilizăm oamenii, în special tinerii, să se organizeze, să se adune, să pună întrebări și să afle răspunsuri, ghidați de un toolkit pentru activare civică.
Zis și făcut – așa cum reiese din postările de început pe Facebook ale Forum Apulum:
„Muncim cu spor deja la proiect și cât de curând venim cu vești proaspete și deplasări în teren, cum ne place”
„Vești bune la mijloc de săptămână! Forum Apulum e deja în drum spre Petroșani, unde urmează să se întâlnească cu un grup de tineri absolut grozavi!”
E timpul să ne punem iar la drum. Drumul către implicare civică, evident, susținut de Fondul pentru Inovare Civică. Astăzi pornim către Petroșani, ne întâlnim cu 10 Pentru Hunedoara, un grup de tineri care dau din timpul și energia lor pentru comunitate”
„Din luna martie pornim prin județ în căutarea altora ca noi. Dacă ești din Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureș sau Sebeș, dă un semn, avem de vorbit.”
„Trăim vremuri care par desprinse din filme, dar este poate cea mai bună perioadă de a ne testa cu adevărat cât de oameni suntem”, spune postarea din 16 martie. „După primele măsuri luate de statul român și intrarea în starea de urgență, am fost dați destul de tare peste cap”, povestește Diana Filimon, președinta Forum Apulum. Aceleași întrebări: ce facem – cum facem, cu altfel de răspunsuri, adaptate noii realități. Primul răspuns a fost evident - „facem online”, iar ce s-a întâmplat online a „crescut mai mult decât ne așteptam”, continuă Diana.
În online, Forum Apulum a devenit un fel de agenție de creație și comunicare. A comunicat în toate felurile, prin cuvinte, imagini, video, audio, astfel încât să ajungă la tineri. A comunicat frumos, structurat, pasional, cu umor, ironie, cu toate priceperile pe care le are echipa Forum: comunicare, IT, arhitectură, montaj video, grafică etc. Diana vorbește mult despre comunicare – este un om de comunicare. „Cred că țara asta are nevoie de spațiu de comunicare sinceră mai mult decât oricând și vrem să învățăm oamenii că și ăsta e civism”, spune ea. Vorbești cu oamenii, (îi) asculți, vezi, îi înțelegi, ești aproape de ei. Diana vorbește despre empatie, care e „baza civismului”. Așa se pot schimba în bine lucrurile.
Civicult a devenit astfel un spațiu online al imaginilor și cuvintelor bune, care nu te mint, care te seduc și te fac să înțelegi mai bine ce se întâmplă în jurul tău, bun, rău, ce să faci și cum să faci sau ai putea face. Așa a apărut #avemgrijă. O campanie de informare a oamenilor în pandemie despre măsurile de siguranță, recomandări și conștientizare a dezinformării care a izbucnit mai puternic ca niciodată în perioada respectivă. „Am vrut să ajungem în special la tineri, pentru a-i transforma pe ei în agenți ai luptei împotriva dezinformării, făcând apel la ei să discute cu familia despre ce se întâmplă și cum putem avea mai multă grijă unii de alții. Cel mai greu era să ținem pasul cu știrile false, care apăreau mai repede decât puteam noi reacționa”, spune Diana. Cuplate cu haz și noimă, imaginile și cuvintele transmise de Forum Apulum în această perioadă au ajuns la peste 300 000 de oameni din toată țara.
Au apărut 13 conversații online cu oameni care se implică în diverse forme în comunitate. „Am căutat să vedem supraviețuirea organizațiilor neguvernamentale din mai multe unghiuri, de la oameni de cultură precum Dan Perjovschi și Tudor Giurgiu, la oameni care lucrează la firul ierbii în comunități, la cei care se luptă cu dezinformarea, și să înțelegem unde apar cele mai stringente probleme, cum sting unii focul și cum putem să ne ajutăm”, povestește Diana. Poveștile lor au ajuns la peste 35 000 de oameni.
Au organizat 6 ateliere cu peste 120 de participanți – o formă de intervenție rapidă, de sprijin și încurajare pentru oameni din ONG-uri sau lideri informali ai comunităților – cu instrumente, sfaturi, idei de folos pentru orice început de drum. A apărut un podcast săptămânal, programat în 15 episoade, despre oameni care (se) mișcă în comunități, despre imaginea necosmetizată a implicării civice, despre „probleme, demoralizări, dar și ce ne face să ne ridicăm iar de jos când ne e greu”. A apărut un ghid în format digital și tipărit, care limpezește ideea de comunitate, civism și cetățenie activă: ce fac autoritățile locale, cum pot cetățenii să lucreze cu autoritățile, ce înseamnă implicarea și societatea civilă, cum funcționează alegerile și cum se înființează un ONG.
S-a format în final civicult.ro, cu toate cele de mai sus – un loc unde n-ai cum să rămâi stins și începi să zâmbești, să râzi, să te revolți, să (te) gândești, să simți. Așa afli, așa începi să cunoști și așa te implici. Este „un loc de mers atunci când nu știi de unde să apuci implicarea”, spune Diana.
„Civicult a fost ca un fir roșu în perioada aceasta”, conchide Diana. „Pentru că ne-a ajutat să ne concentrăm pe a ajuta comunitățile și gândi proiecte care au impact în noua conjunctură și pe cât de bulversat era la început să găsim o cale să ne adaptăm, pe atât de mult ne bucurăm că am reușit nu doar să fim de ajutor, cât să ajungem la mult mai mulți oameni. Civicult este „proiectul care ne aduce online mai aproape de oameni interesanți și idei faine, într-o vreme în care suntem mai departe unii de alții decât oricând.”
Forum Apulum înseamnă oameni diferiți, tineri și adulți, care au ales să contribuie cu timp și energie pentru a susține creșterea unor noi generații mai informate și mai implicate în comunitățile lor.
Proiectul Toolkit pentru activare civică în localități mici și medii este realizat de Forum Apulum cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.