Monitorizăm constant potențialele abuzuri de putere din această perioadă
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Oana Preda
Director Centrul de Resurse pentru participare publică
Grantee Fondul pentru Inovare Civică
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
Bună parte din munca noastră presupune contact direct cu oamenii și sprijin pentru eforturile lor colective. Accentul cade pe "direct" și „colective". Asta a însemnat că a trebuit să înghețăm sau să minimizăm multe dintre proiectele noastre. Cel mai dificil ne-a fost în zona de organizare comunitară, unde, în afară de a ține legătura cu oamenii cu care lucrăm nu am găsit căi de ne reinventa intervenția. În alte direcții, am continuat minimalist, de exemplu activitățile de advocacy cu mult mai mult accent pe comunicarea online.
În afară de distanțarea fizică, am simțit și că banda de comunicare s-a îngustat foarte mult. Oamenii s-au concentrat mult mai mult pe informațiile legate de criza prin care trecem și a rămas destul de puțină disponibilitate pentru alte subiecte. Asta a făcut, de exemplu, să amânăm o campanie de comunicare despre rolul ONGurilor activiste pe care o plănuiam de multă vreme.
În schimb ne-am intensificat eforturile pe direcția apărării principiilor democrației și drepturilor omului pentru că, foarte repede după începutul crizei am constatat că, în criză fiind, instituțiile au abdicat foarte repede și de multe ori nejustificat de la aceste principii. Mass media "mare" și-a uitat foarte repede rolul de watchdog și ne-am cam simțit descoperiți în zona asta.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
CeRe lucrează cu cetățeni, grupuri de cetățeni sau ONG-uri pe care le sprijină în eforturile lor de mobilizare comunitară și advocacy. Pe timp de distanțare socială, mobilizarea comunităților are și ea de suferit, din motive evidente ce țin de contactul direct între oameni, dar și pentru că oamenii sunt mult mai atenți la noile nevoi și evenimente generate de criză decât la temele lor obișnuite. Cauzele pentru care multe grupuri luptau au devenit, în ochii publicului, mai puțin urgente sau actuale.
Din păcate, instrumentele online, deși ajută într-o oarecare măsură, nu pot suplini în întregime nevoia contactului direct. În plus, autoritățile publice au devenit mai greu de abordat, iar mecanismele deluare a deciziilor publice au devenit și ele mai greu de influențat. Simpul fapt că nu se pot organiza adunări publice (fie că vorbim despre evenimente comunitare, fie că vorbim despre proteste) are impact semnificativ pentru implicarea cetățenilor. La fel și în cazul presei, care este un aliat important în campanii de advocacy - și atenția presei, evident, s-a schimbat în această perioadă.
În final, vedem și efecte economice, cel puțin la o categorie de oameni, pentru care asigurarea resurselor personale pentru "mâine" devine mult mai presantă.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Pentru a limita răspândirea virusului, pe bună dreptate, Guvernul a luat o serie de măsuri printre care și restrângerea unor drepturi și libertăți - libertatea de mișcare, libertatea adunărilor publice, libertatea economică sau dreptul la viață privată etc. Chiar dacă am înțeles nevoia, foarte repede am văzut că uneori restrângerile unor drepturi și libertăți sau abdicarea de la unele principii ale democrației și statului de drept nu sunt justificate de pericolul asupra sănătății publice sau sunt disproporționate.
Așa a fost de exemplu refuzul unor DSP-uri de a răspunde la cereri de informații de interes public, de la care am aflat de la colegi jurnaliști. La fel de nejustificat ni s-a părut faptul că România a notificat Consiliul Europei cu privire la derogarea de la unele prevederi ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului, fără nici un fel de dezbatere sau măcar informare la nivel național. La fel de repede am constatat că majoritatea presei de mare audiență a lăsat să treacă neobservate aceste derapaje. Ne-am dat seama că, în criză, e foarte ușor să ne pierdem busola și să renunțăm la o serie de valori, fără să punem la îndoială riscurile.
Așa s-a născut ideea site-ului stareademocratiei.ro - un instrument de raportare în timp real a ceea ce noi am considerat derapaje de la principiile democrației și drepturilor omului. Când a început criza, eram deja parte a unui demers comun construit în jurul ideii de a apăra și crește spațiul civic de acțiune pentru ONGuri și activiști.
Împreună cu colegi din alte organizații am început să monitorizăm constant potențialele abuzuri de putere din această perioadă. Pe lângă ce publicăm pe site, am avut și o serie de apeluri sau recomandări adresate autorităților încercând să prevenim anumite abuzuri sau să cerem rezolvarea unor situații.
E greu de spus ce impact avem. Pentru mine e important să arătăm că urmărim ce se întâmplă cu democrația și că mai sunt unii cărora le pasă. Sper că avem un rol în direcția de "conștientizare" și poate și un mic rol preventiv.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Cred că e o întrebare prea generală. Pentru noi, de exemplu, a fost foarte important că am fost împreună cu alte organizații în demersul despre care vorbeam mai sus, atât practic, cât și din perspectiva atașamentului la valori similare. Nu am fi putut să facem asta singuri.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?
Problemele pe care fiecare încercam să le rezolvăm înainte de criză nu au dispărut. Problemele generate de actuala criză s-au adăugat, însă nu le-au anulat pe celelalte. Sigur că ce se întâmplă acum ne schimbă tuturor prioritățile, însă trebuie să avem grijă să nu lăsăm să se deterioreze și mai rău lucrurile la care noi ținem. Democrația este unul dintre ele. Cu siguranță sunt și altele.
Misiunea asumată de Centrul de Resurse pentru participare publică este ca împreună cu cetățeni, organizații și comunități să construiască zi de zi o lume justă, echitabilă și solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor.