DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

ONG-urile vor fi în avangarda schimbărilor din societate

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Lorin Niculae, președinte și Irina Scobiola, manager proiecte

Asociația Arhipera

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Am părăsit punctul de lucru și acum lucrăm de acasă. Nu am mai putut desfășura activitățile obișnuite ale asociației care presupuneau acțiuni la firul ierbii, în comunități și organizarea de evenimente. Am anulat lansarea Ghidului în vederea echipării școlilor din mediul rural cu grupuri sanitare interioare, realizat în parteneriat cu Fundația Terre des hommes, iar ghidul a fost lansat doar online, deși a prins tiparul. Acum poate fi accesat la https://www.tdh.ro/ro/ghidul-vederea-echiparii-cu-grupuri-sanitare-interioare-scolilor-din-mediul-rural

Am început să producem componente pentru viziere medicale, folosind o imprimantă 3d achiziționată pentru pentru Hubul Inovativ Arhipera, prin proiectul finanțat prin Fondul pentru Inovare Civica, dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, cu spijinul Enel România, derulat în 2019.

Unele dintre proiectele de viitor au fost amânate sau anulate, cu un impact negativ semnificativ asupra bugetului asociației. În prezent, luăm măsuri pentru a rezista crizei care ne afectează. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Nu am mai putut organiza cursuri pentru copiii din zonele defavorizate, însă le-am mutat în online și pot fi accesate pe pagina de Facebook a Hubului inovativ Arhipera. Nu am mai putut derula acțiuni suport, iar colecta noastră (haine, cărți, jucării) așteaptă momentul când va putea fi preluată de beneficiari. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Pe lângă micro-cursurile online pe care le pregătim și încărcăm zilnic am conceput un proiect cultural care vizează legarea/ apropierea dintre elevii care stau în case și nu mai pot socializa. Considerăm că acesta este unul dintre impacturile negative majore asupra dezvoltării copiilor, căci ei nu mergeau la școală doar pentru a învăța, ci și pentru a socializa. În cazul proiectului nostru, socializarea se va face prin lucrul împreună la un proiect artistic creativ care va implica elevi din comunități școlare diferite.

Producem componente pentru viziere medicale și sperăm ca acest lucru contribuie, fie și cu un minut, la scurtarea carantinei. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

ONG-urile pot face schimb de informații, pot crea parteneriate și aplica împreună pentru finanțări. Își pot face activitatea reciproc vizibilă și mulțumim FDSC pentru această initivă.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Mesajul nostru este că trebuie să avem convingerea că vom trece cu toții, cu bine, prin această perioadă, iar ONG-urile vor fi în avangarda schimbărilor din societate care vor avea loc. Ne vom îndeplini misiunea socială indiferent de circumstanțe și vom susține comunitățile defavorizate cu pasiune, creativitate și optimism!

 

Arhipera este un grup de arhitectură ce lucrează la un nou concept de housing adaptabil în condiții de sărăcie extremă din România. Arhipera mizează pe reintepretarea locuinței ca spațiu. Locuința trebuie să se adapteze cerințelor pe care le aduc cu sine zonele afectate de sărăcie extrema și propune o acțiune participativa la care contribuie și comunitatea.