DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

CeRe la sat

 

De Gabriela Pițurlea

 

În ultimii 10 ani, CeRe a ajutat la formarea grupurilor civice în București printr-un proces de organizare comunitară care le-a arătat oamenilor cum își pot exprima nevoile, cum își pot apăra interesele și cum pot aduce pe agenda autorităților publice problemele pregnante din cartierele lor. Unele dintre aceste grupuri, cum ar fi Lacul Tei, Prelungirea Ghencea sau Inițiativa Favorit au ajuns la maturitate și pot să transmită deja din experiența lor.

2020 era un an bun pentru dezvoltare organizațională, așa că CeRe a folosit finanțarea primită de la Fondul pentru Inovare Civică pentru o schimbare de direcție strategică.

Unul dintre cele două scopuri ale proiectului Refresh este să aducă organizarea comunitară în comunități sărace din zona rurală. S-au oprit, pentru început, asupra județelor Argeș, Brăila și Giurgiu, și, până în decembrie, au selectat și au pregătit organizatorii comunitari, acești oameni-cheie care își folosesc expertiza pentru a forma și a activa grupurile civice.

Înainte să se formeze un grup de inițiativă de 4-5 localnici, rolul organizatorului e să sondeze și să înțeleagă problemele cu care se confruntă satul. „Asta necesită timp și foarte multă tatonare a comunității,” spune Silvia Boeriu, coordonatoare de comunicare și PR la CeRe. „Organizatorul comunitar nu zice «Am venit aici, vreau să rezolv problema asta, alăturați-vă!» Încearcă să găsească niște oameni, să vadă care sunt problemele lor comune, care sunt soluțiile pe care ei le văd. Procesul se bazează foarte mult pe ascultare, și apoi pe un proces de ghidaj, despre cum aceste probleme pot fi adresate diverselor autorități.” Organizatorul comunitar e ca un fel de mentor pentru oameni care vor să miște lucruri, trebuie să fie maleabil, să fie dispus să comunice și să faciliteze comunicarea, să aibă empatie față de nevoile oamenilor. Trebuie să construiască încredere, să caute în oameni dorința de a face lucruri și să nu se lase intimidat de reacții comune de tipul „Ce interes ai?” sau „Ai ceva cu primarul?” Și, adaugă Silvia, trebuie să aibă răbdare, pentru că nimic nu se întâmplă după un calendar exact și nu poți ști cât timp va trece până vei vedea rezultate. Nu este un rol ușor, dar când o mână de oameni reușesc să convingă primăria să repare băncile din parc, să rezolve problema cu gunoiul de lângă o școală sau să repare un pod, răsplata muncii este mai mult decât evidentă.

Metodele folosite până acum în alcătuirea grupurilor civice din București vor fi adaptate, începând din ianuarie 2021, nevoilor a trei sate. În Argeș, coordonator va fi Sorina Bunescu, președinta Asociației „Parteneri pentru Tine”, care desfășoară de ani buni proiecte de implicare cetățenească și luptă pentru cauze precum asigurarea accesului echitabil la educație și servicii de sănătate în județ.

Gabriela Anghel s-a oprit asupra satului Latinu din comuna brăileană Măxineni, unde a identificat deja nevoia de o farmacie, dar e sigură că va găsi mult mai multe lucruri care trebuie schimbate. Gabi a fost facilitator comunitar la PACT timp de patru ani și i-a plăcut, pentru că a avut oportunitatea să cunoască oamenii la fața locului, cu toate problemele, nevoile și poveștile lor. „Vocea oamenilor, mai ales în mediul rural, nu ajunge aproape deloc la decidenții politici, și mi se pare că munca mea chiar poate avea impact. Dacă reușești să-i ajuți pe oameni să-și dea seama ce drepturi au și să facă ceva pentru comunitatea lor, mie mi se pare un lucru foarte mare. Așa se pot schimba lucrurile pe termen lung în toată țara.”

Alexandra Tomescu face organizare comunitară în Giurgiu de un an jumate deja, în cadrul unui proiect MaiMultVerde. Printr-o îmbinare de conversații cu oameni pe care-i cunoaște în județ, deplasări cu mașina și documentare online a ales să-și folosească experiența dobândită până acum în satul Izvoru din comuna Gogoșari. „[Din ianuarie] chiar o să iau la pas satul și comuna, ca să văd în care bucățică din Izvoru există o problemă comună pe care oamenii să și-o aleagă și să lucreze pe ea.”

Tot în ianuarie încep și înscrierile la Gala Premiilor Participării Publice, evenimentul anual prin care CeRe premiază oameni și organizații care au reușit să schimbe decizii publice în folosul comunităților din care fac parte. CeRe și-a dorit ca Gala să ajungă, din 2021, și mai aproape de oamenii cărora le este dedicată, așa că un alt lucru pe care l-au făcut cu finanțarea CIF a fost o schimbare de identitate vizuală și de format. Noul concept este o gală itinerantă care merge în comunitățile pe care le premiază și implică și niște surprize pentru oamenii civici.

****

Proiectul Refresh este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică în cadrul apelului de proiecte 2020, lansat cu sprijinul Enel România. Program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.