DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Primi pași cu energie de la soare

De Gabriela Pițurlea

Asociația FDP - Protagoniști în educație a ajuns prima oară în comunitatea de romi din Iazu, comuna Cojasca, în 1998, într-o perioadă în care desfășura primul său proiect pentru copiii seropozitivi abandonați în spitale. Ce era frapant acolo, spune directoarea executivă Simona Carobene, e că deși oamenii din localitate erau extrem de săraci - toate casele erau din chirpici, toate drumurile, neasfaltate - și familiile erau adeseori numeroase, părinții nu concepuseră să-și abandoneze copiii bolnavi. FDP a rămas aproape de comunitate, încercând să înțeleagă de la ei importanța familiei și, pe parcurs, să-i ajute să ducă o viață mai bună.

Simona și colegii ei au făcut o grădiniță, au reabilitat școala primară care nu avea nici căldură, nici toaletă, au oferit burse școlare. Pe măsură ce, de-a lungul anilor, felul în care arată comuna și condițiile de locuire s-au îmbunătățit ca urmare a implicării primăriei, FDP a continuat să urmărească evoluția satului și să se implice punctual în viața comunității - a organizat concursuri de sport, a ajutat cu materiale didactice, a intervenit pentru prevenirea abandonului școlar în timpul pandemiei. Finanțarea prin Fondul de Inovare Civică din 2020 i-a oferit asociației șansa de a pune în aplicare un proiect în domeniul energetic și de a căpăta experiență într-o zonă de activitate despre care echipa știa foarte puțin. (Mai făcuseră pași în această direcție doar în 2019, la Pata Rât din Cluj, unde au montat panouri fotovoltaice ca să asigure electricitate pentru becuri din locuințele improvizate și să reducă, astfel, riscul ca oamenii să fie mușcați noaptea de șobolani.)

În urma unui studiu de pre-fezabilitate în satul Iazu, Simona și colegii ei au descoperit, în 2020, că aproape toate familiile folosesc sobe pentru încălzire, dar și că peste 70 de locuințe nu sunt racordate la rețeaua de electricitate. Studiul bazat pe chestionare le-a oferit ocazia de a obține informații despre 471 de locuințe din Iazu (aproximativ 60% din total) și de a oferi, la rândul lor, informații despre eficientizarea energetică. Localnicii au aflat despre beneficiile utilizării surselor alternative de energie (panouri solare și fotovoltaice) și despre importanța lucrărilor de izolare a clădirilor, care contribuie la o mai bună performanță energetică, dar și la protejarea mediului și reducerea facturilor la energie electrică.

Cealaltă jumătate a proiectului a reprezentat, întrucâtva, concretizarea acestor posibilități prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul dispensarului din comună. Dispensarul are 40 mp și deservește 7000 de persoane din satele Iazu, Cojasca și Fântânele. Cum cele mai apropiate spitale la care apelează de obicei sătenii sunt în București sau Târgoviște, micuța construcție este extrem de importantă pentru comunitate. 

Fiind prima dată când a lucrat în amănunt cu noțiunile de bază ale energiei alternative, echipa FDP a avut, la rândul ei, multe de învățat din proiect, spune Simona, începând cu terminologia corectă. Au aflat, de exemplu, că panourile solare sunt cele care transformă energia solară în energie termică, asigurând, de exemplu, apă caldă, pe când, panourile fotovoltaice sunt cele care asigură electricitate. Au învățat diferența dintre sistemele fotovoltaice on-grid, care reprezintă o soluție mai bună dar pentru care era nevoie de un proiect de mai lungă durată, și cele off-grid, care folosesc acumulatori și care, deși sunt mai ușor de montat, sunt mai costisitoare. Au trecut cu bine pragurile lipsei de experiență și, cel mai important, au avut niște revelații care vor duce, cel mai probabil, la proiecte și mai ambițioase în această direcție. 

„Pentru mine surpriza cea mai mare a fost că s-a deschis un domeniu nou,” spune Simona, „care ne interesează foarte mult, pentru că răspunde la nevoi într-un mod punctual, dar și integrat. Merge în paralel cu educația, cu condițiile de viață, cu investițiile pentru viitor. E fantastic și mă surprinde că nu ne-am gândit la el mai devreme.”

****

Proiectul Primii pași spre soluții alternative de eficientizare energetică în comuna Cojasca este derulat de Asociația FDP – Protagoniști în educație și finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică în cadrul apelului de proiecte 2020, lansat cu sprijinul Enel România. Program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.