APEL PENTRU NOMINALIZĂRI - Povestiri din starea de urgență
European Civic Forum caută povești ale activiștilor, asociațiilor, mișcărilor sau grupurilor de cetățeni care organizează dispute civice și de solidaritate care inițiază propuneri de politici menite să se asigure că drepturile sunt în centrul răspunsului pe fondul crizei COVID-19 în contextul unui spațiu civic restricționat.
Ne interesează în special potențialul transformator și emancipator al acestor lupte, împuternicind activiștii și oamenii în general să treacă de la reacția la criză la rezultatul pozitiv și chiar la schimbarea sistemică a realității post-COVID-19.
Șase dintre activiști vor fi selectați de Forumul Civic European pe baza:
1) impactului pozitiv al acțiunii lor asupra comunităților lor, precum și asupra vieții politice și publice;
2) potențialului efectelor colaterale pozitive în contextul crizei;
3) stării generale a spațiului civic și a drepturilor fundamentale în țările Uniunii Europene în care își desfășoară activitatea.
Selecția va încerca, de asemenea, să asigure o reprezentare teritorială și tematică corectă a diferitelor roluri și activități ale actorilor civici și diverse probleme legate de drepturi.
Activiștii selectați vor fi invitați la o ceremonie de înmânare a premiilor la Bruxelles în iarna anului 2020, iar poveștile lor vor fi colectate în revista Activizenship # 5 (găsiți nota de fundal aici).
Vă rugăm să completați toate secțiunile cât mai complet. Dacă lăsați o secțiune goală, va fi dificilă să evaluarea formularului. Încercați, pe cât posibil, să dați dovezi concrete despre ceea ce se cere.
Nominalizările sunt deschise până la 31 mai.
Citiți poveștile selectate în 2019 aici.
Câștigătoarea României din ediția de anul trecut este clujeanca Linda Greta Zsiga, care a fost premiată în Parlamentul European ca activistă europeană pentru dreptul la locuire!
Linda este una dintre femeile care a fost evacuată din locuința sa și a ajuns la Pata Rât. În ultimii ani, femeia a luptat pentru drepturile rromilor, iar munca i-a fost răsplătită. Linda este membră în Asociația Comunitară a Membrilor din Coaste. Ea și încă o mână de persoane au format această asociație după ce, în 17 decembrie 2010 au fost evacuați din casele lor pe timp de iarnă. Atunci au considerat că este timpul să se grupeze, să își ceară drepturile, pentru a nu își petrece întreaga viață lângă o groapă de gunoi. Linda are puțin peste 30 de ani, patru copii în grijă și cu toate acestea are timp să se implice în orice proiect care are ca scop aducerea cu un pas mai aproape de civilizație a comunităților de la Pata Rât.