POVEȘTI DE SUCCES: POLEIS
Cum ar fi dacă viața ar fi un joc de echipă? Dacă am porni cu toții cu șanse egale și am câștiga progresiv puncte și bonusuri pentru fiecare acțiune care contează? Am câștiga la inovare civică?
Așa și-au pus problema și oamenii de la Asociația easyECO atunci când au gândit Poleis – „un joc original de educație civică, care își propune învățarea și exersarea de competențe-cheie civice, precum și implicarea civică în comunitate a elevilor din ciclul primar și gimnazial, prin latura sa interactivă, competitiv-ludică și practică”. Dincolo de definiția destul de complexă, jocul îi învață pe cei mici să privească în jurul lor și să acționeze, iar Adina Camara, coordonatorul proiectului, mi-a povestit că jocul a fost cea mai bună metodă aleasă pentru a activa copiii.
Să ne amintim că vorbim despre România, o țară în care implicarea civică nu este subiectul preferat al multora. Echipa easyECO a ales pentru implementarea pilotului 300 de elevi de la școlile 136, 147 si 141 din cartierul Ferentari din București. Elevii s-au organizat în 3 orașe (Orașul Florilor, Orașul Veseliei și Orașul Verde) și timp de aproape 3 luni au trecut prin diverse probe, care le-au pus la încercare civismul. Competiția s-a desfășurat atât online, cât și offline, în școală și s-a bazat pe 3 tipuri de probe: probe obligatorii pe echipă și probe suplimentare pe echipă (realizate în perimetrul școlii/ cartierului), precum și probe individuale.
Ceea ce m-a impresionat la probele jocului Poleis este că acestea sunt foarte serioase. Copiii din Ferentari au participat la probe complexe și, dincolo de joacă, chiar s-au implicat civic. De la alegerile primarilor de oraș, organizate cu tot cu campanie electorală și vot online secret, până la probele practice care au inclus expoziții de desene cu super-eroi civici, ateliere pe tema drepturilor copiilor, ateliere anti-discriminare sau sesiuni de public speaking. Juriul format din reprezentați ONG a decis care e cea mai civică echipă din competiție.
Fiecare componentă a jocului a avut atât o parte teoretică, menită să îi responsabilizeze civic pe participanți, cât și una practică, în care cei mici și-au exersat aptitudinile. Adina Camara de la easyECO e sigură că această metodă de învățare e una de succes, având în vedere că școala românească își bazează procesul educațional pe teorie, în mare parte. Copiii reacționează la lucrurile diferite, iar atunci când distracția este un ingredient al procesului, rezultatele sunt spectaculoase.
Platforma Poleis funcționează în continuare. Ea este o resursă deschisă tuturor profesorilor de educație civică, profesorilor-diriginți și comunităților din toată țara, care pot iniția și organiza concursul Poleis în propria școală. Pe site-ul poleis.ro există un ghid de bune practici care răspunde tuturor întrebărilor legate de organizare, iar echipa easyECO este deschisă să-i îndrume pe cei interesați. Mai mult fiecare echipă se poate înregistra online și poate urmări în permanență clasamentul. Pentru că implicarea și conștientizarea lucrurilor din jurul nostru trebuie începută încă din școală. „Inovarea civică trebuie să însemne ideea de a te comporta cu grijă și în mod diferit cu lucrurile pe care le luăm de-a gata. E greu să schimbi comportamente, dar putem începe prin a conștientiza ce există în jurul nostru” ne spune Adina.
Proiectul Poleis este implementat de Asociația easyECO.
POLEIS este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.