DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA CENTRUL EUROPEAN PENTRU EDUCAȚIE ȘI CERCETARE

În ultimii ani, fenomenul fake news a luat amploare la nivel mondial. Conceptul de știri false reprezintă un tip de jurnalism care constă în difuzarea de informații false prin mass-media tradițională sau prin social media. Acestea sunt scrise și publicate cu intenția de a induce în eroare, de multe ori folosind titluri senzaționale, necinstite, sau pur și simplu fabricate pentru a crește numărul de cititori sau pentru a câștiga venituri prin click-uri online. Studiile arată că în Uniunea Europeană fenomenul știrilor false ia amploare pe zi ce trece, acestea având o probabilitate cu 70% mai mare de a fi redistribuite decât cele reale, potrivit unui studiu Euronews.

Atelier despre fake news pentru tinerii din România

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), alături de Asociația Group 4 Media Freedom & Democracy (G4Media) au implementat proiectul TREND (TineRi Educați, Nu Dezinformați!) care își propune să educe tinerii din România, în special cei din orașe mici și mediul rural, să distingă o știre falsă de una adevărată. Programul oferă traininguri pentru studenții care își doresc să se implice în această cauză și ateliere în licee din Cernavodă (Constanța), Mangalia (Constanța), Slobozia (Ialomița), Țăndărei (Ialomița), Slănic Prahova (Prahova) și Urlați (Prahova), cu scopul de a-i învăța pe elevi despre acest fenomen.

În cadrul atelierelor, elevii de liceu sunt invitați să își folosească telefoanele mobile și să înceapă să identifice știrile false din feed-ul rețelelor sociale pe care le folosesc. Misiunea proiectului este să îi ajute pe tineri să își pună întrebările potrive pentru a putea deosebi știrile false de cele reale. Eliza Chirilă de la Ecler ne spune cât de important este ca cei mici să facă această distincție: „ne dorim să avem cetățeni responsabili și bine informați. Chiar dacă mulți dintre cei la care ajungem nu au încă drept de vot, e important să se informeze, să nu fie manipulați și să aleagă în cunoștință de cauză, atunci când vor împlini 18 ani.” Știrile false nu sunt reprezentate de cele mai multe ori de conținut, ci de titlu. În goana după click-uri și bazându-se pe lipsa de timp a utilizatorilor, vedem cum foarte multe site-uri de știri folosesc titluri senzaționale, care de multe ori transmit altceva față de articolul propriu-zis. Atelierele TREND îi ajută pe elevi să înțeleagă aceste lucruri.

„Dacă au zis la televizor, înseamnă că e adevărat”

Mai e nevoie de multă educație până când fenomenul fake news va fi bine înțeles în România. Mulți români cred că dacă informația apare la televizor, înseamnă că e adevărată. Tocmai de aceea, după ateliere, elevii participanți sunt încurajați să le vorbească despre fake news celor din familie și cunoscuților. Ei pleacă de la cursuri cu diverse surse din care pot învăța mai multe informații pentru a distinge știrile false și, cel mai important, sunt pregătiți să cerceteze, să pună întrebări și să dezbată. Totodată, ei sunt invitați să participe la competiția de video-uri în care pot documenta demontarea unei știri false sau pot da exemplu de o asemenea știre din comunitatea lor.

Fake news, prilej de a strânge comunitatea

Următoarea parte a proiectului se va axa pe community building. ECLER vrea să aducă împreună în ateliere persoane diverse din comunitate – profesori, bibliotecari, studenți sau oameni din instituții pentru a dezbate fluxul știrilor false din propria comunitate și pentru a găsi împreună soluții pentru a le stopa. Mai mult, în felul acesta oamenii din proximitate se vor cunoaște mai bine și pot dezvolta împreună și alte proiecte.

Proiectul TREND livrează inovarea civică prin parteneriat. În primul rând prin alăturarea dintre o organizație neguvernamentală ce promovează democrația și drepturile omului și o entitate media, dar și prin mobilizarea studenților pentru a explica următoarei generații despre fenomenul fake news, prin metode moderne și foarte aplicate.

Proiectul TREND (TineRi Educați, Nu Dezinformați!) implementat de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), în parteneriat cu Asociația Group 4 Media Freedom & Democracy este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).