POVEȘTI DE SUCCES: GO FREE ASOCIAȚIA PENTRU SPRIJINIREA SOCIETĂȚII CIVILE
Astăzi, jurnalismul înseamnă mai mult decât prezentarea unor fapte sau evenimente. Pentru Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, el are o puternică componentă comunitară: inspiră tineri să descopere adevărul, sa scoată la lumină probleme și, mai mult, să propună rezolvări sustenabile.
Cam asta înseamnă în câteva cuvinte misiunea Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt. Pe hârtie, proiectul urmărește pregătirea practică a minim 35 de tineri în domeniul valorilor și comportamentelor democratice și combatere a discursului instigator la ură prin folosirea Jurnalismului Comunitar ca instrument de implicare civică și watchdog pentru democrație. Dar Andra Cordoș, coordonatorul proiectului ne povestește despre esența și puterea oamenilor de a schimba și rezolva probleme.
45 de persoane au trecut în ultimul an prin Școala de Jurnalism Comunitar. Sunt tineri cu vârste între 15 și 35 de ani, care au studiat atât tehnici jurnalistice, dar au aflat și contextul în care trăiesc mai multe grupuri vulnerabile din România. Apoi, cu toate acestea învățate, au plecat la drum în 3 sate din județele Cluj și Sălaj.
Alături de ei, la proiect au mai participat și elevi din cadrul Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga din Cluj-Napoca, școală cu risc crescut de abandon școlar și violență. Elevii, majoritatea provenind din familii defavorizate, au fost incluși în proiect și și-au descoperit o nouă pasiune – fotografia de jurnalism. Mai mult, aceștia au avut șansa să își vadă lucrările într-o expoziție la biblioteca județeană.
Școala de Jurnalism Comunitar StReEt și-a propus să arate publicului larg o altă latură a mai multor categorii vulnerabile, dincolo de modele mediatice pe care le vedem deseori. Subiectele atinse au inclus grupuri minoritare/ vulnerabile, țintă a discursului instigator la ură, precum romi, evrei sau persoane LGBTQ+. E important sa stabilești o relație cu oamenii din comunitate, sa mergi acolo de mai multe ori, să le descoperi poveștile și problemele. Practic, rolul școlii de jurnalism este să formeze o echipă care scrie despre problemele comunităților vulnerabile și să dezvolte o parte de media advocacy. Echipa interacționează cu oamenii din comunitate, adună idei și probleme și construiesc împreună o soluție.
De exemplu, în Sânpaul, Sat European de Tineret în 2019, asociația a implicat tinerii din comunitate în procesul de documentare a problemelor. Aici, ei nu aveau un spațiu comun în care să se întâlnească și să socializeze. Prin proiect, au reușit să creeze o machetă a unui parc care să îi adune pe toți, iar apoi să implementeze efectiv această idee, alături de oamenii din comunitate.
Ușor-ușor, jurnalismul comunitar promovat de GoFree devine un mediator între problemele din comunități si autorități. Și modelul începe să funcționeze. Proiectul a construit în fiecare localitate o rețea de oameni de încredere care să mobilizeze tinerii comunității să producă schimbarea pe mai departe. Toate materialele produse în ultimul an, sunt disponibile pe gofree.ro.
Proiectul i-a învățat pe toți să asculte probleme oamenilor și să îi ajute să le rezolve împreună. Schimbarea cu siguranță durează, dar astăzi, 45 de tineri au înțeles că prin jurnalismul comunitar ei pot aduce la lumină lucrurile importante, le pot da voce și pot mobiliza comunități. De aici, sigur se vor găsi soluții. O nouă ediție a Școlii de Jurnalism Comunitar va începe în acest an și va fi coordonată de 6 dintre absolvenții acestei ediții.
Pentru Andra Cordoș inovarea civică înseamnă să poți să răspunzi într-un mod nou la provocări existente și să găsești mereu soluții la problemele de care ne lovim în fiecare zi. Școala de Jurnalism Comunitar StReEt încearcă să găsească drumuri noi care pot duce la rezolvare. Mai mult, drumul acela trebuie să fie unul curajos, atunci când vorbim de comunitatea LGBTQ+ sau comunitatea romă.
Școala de Jurnalism Comunitar StReEt este un proiect inițiat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, realizat cu sprijinul financiar al programului Fondul pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.