POVEȘTI DE SUCCES: FUNDAȚIA COMUNITARĂ IAȘI
Să mobilizezi aproape un oraș întreg nu e un lucru ușor, dar atunci când reușești, nimic nu ți se mai pare imposibil. „Cros pentru Școli Pașcani”, organizat de Fundația Comunitară Iași, se petrecea până anul trecut în Iași, acolo unde organizația este cunoscută pentru evenimentele care mobilizează sufletele celor mai puțini norocoși. În 2019 însă, cu ajutorul Fondului pentru Inovare Civică, echipa fundației a mutat „Cros pentru Școli” în Pașcani, oraș care nu prea este obișnuit nici cu multe evenimente de gen, nici cu întreceri caritabile. Dar lucrurile au ieșit minunat. Doris Cojocariu din echipa fundației ne-a transmis un pic din energia bună pe care Pașcaniul a degajat-o pe 11 mai 2019.
Conceptul crosului este unul simplu: într-un context de strângere de fonduri, mai multe proiecte locale, ce au ca numitor comun proiecte din comunitățile școlare, s-au înscris pe o platformă, iar apoi au mobilizat alergători și echipa care să alerge în numele lor. Susținătorii donează pentru fiecare alergător, iar banii strânși sunt direcționați către proiecte.
Amenajări de spații verzi, tabere și excursii, reabilitări de locuri de joacă, în total 13 proiecte au reușit să mobilizeze la Pașcani peste 700 de alergători de toate vârstele: 353 de alergători individuali, 327 alergători în echipă, 343 de alergători cu vârste de peste 14 ani și 337 de alergători copii. Împreună au reușit să strângă 44.372 lei de la 459 donatori unici și sponsori. Aceste date au transformat Crosul pentru Școli Pașcani în cel mai mare eveniment local sportiv de îmbunătățire a educației prin participare civică, dar și în cel mai mare cros organizat în Pașcani.
Ceea ce este fantastic este faptul că cei mici au înțeles că trebuie să se implice activ pentru școala lor. Elevii din Pașcani aveau nevoie de un asemenea eveniment care să ii strângă cu mic, cu mare și să îi învețe cum să se implice în comunitate și cum să schimbe ceva pentru școala lor. Echipa Fundației Comunitare Iași a fost alături de fiecare proiect și de fiecare echipă de copii și profesori, cu suport moral și practic despre cum să scrie proiectul, cum să își adune echipa de strângere de fonduri și cum să folosească eficient banii strânși. „Noi am făcut foarte multe drumuri la Pașcani” mărturisește Doris Cojocariu, amintindu-și de experiența organizării. În perioada de selecție a proiectelor, echipa a mers la fiecare școală din Pașcani pentru a le explica cum funcționează o campanie de strângere de fonduri.
Într-un timp foarte scurt, evenimentul a reușit să coaguleze comunitatea și să îi facă pe toți să se bucure de fiecare cauză. De exemplu, mulți elevi și-au implicat părinții, generând pentru prima dată echipe de părinți-elevi-profesori care să ajute cauza școlii. Profesorii au fost foarte implicați, reușind să îi mobileze pe elevi să alerge pentru cauza lor. Cu alte cuvinte, crosul creează un cadru civic în care ideile bune și nevoile sunt puse în aplicare, indiferent de unde pornesc: de la directori, profesori, elevi, părinți sau oameni simpli care doresc îmbunătățirea școlilor din comunitate.
Pentru o fundație comunitară, civismul pornește de la firul ierbii, iar inovarea vine tocmai din simplitatea normalității. Cu resurse limitate, sunt găsite soluții concrete pentru nevoi concrete din comunitate. În contextul „Cros pentru Școli Pașcani”, inovarea civică înseamnă că un elev este parte activă dintr-un proiect, conștientizează și rezolvă o problemă. Modelul propus de Fundația Comunitară Iași reușește și are succes, chiar și într-o comunitate mică.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries