DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Am încercat în permanență să găsim soluții să ajutăm oamenii greu încercați din comunitățile în care activăm

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Iolanda Burtea

Asociația Reality Check

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Pandemia ne-a determinat și pe noi, ca pe multe alte ONG-uri, să reducem la minimum activitățile curente, să ne regândim prioritățile și să ne adaptăm. Majoritatea proiectelor noastre la firul ierbii se desfășoară în Castelu și Ponorâta, două dintre cele mai sărace comunități din România, cu sute de familii cu mulți copii, care trăiesc în condiții foarte grele. Am încercat să le fim aproape în această perioadă, ca și până acum.

Cunoscând bine nevoile urgente ale oamenilor, ne-am mobilizat să îi ajutăm să traverseze cu bine această perioadă. Nu am fost singuri, am avut sprijinul donatorilor și companiilor, autorităților și voluntarilor. Am reușit astfel să oferim ajutor de urgență celor mai vulnerabile persoane din Castelu și Ponorâta: pachete cu alimente, produse de igienă, produse alimentare și de îngrijire pentru bebeluși, răsaduri și semințe de legume pentru a își amenaja grădini. Mai avem planificate câteva distribuiri de pachete cu alimente și produse de igienă de bază până la mijlocul lunii iulie, în cadrul programului În stare să ajut. Chiar dacă perioada critică a trecut și se înmulțesc măsurile de relaxare, continuăm acțiunile de ajutor de urgență deoarece va mai dura până viața va reintra pe un făgaș normal.

Pe lângă intervențiile în cele două comunități, cu sprijinul unui sponsor implicat, am contribuit la dotarea a câteva zeci de spitale și instituții din linia întâi cu aparatură medicală și echipamente de protecție pentru personal.

În perioada pandemiei am primit și o veste bună: valoarea tichetelor sociale pentru grădiniță se va dubla de la 1 ianuarie 2021, iar condițiile de acces în program vor fi mult simplificate. Legea nr. 49/2020 pentru completarea și modificarea Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care va ajuta aproximativ 100.000 de preșcolari să meargă regulat la grădiniță, a fost votată în Parlament, promulgată de Președintele României Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial anul acesta în aprilie. Modificările au fost propuse de Reality Check în urma evaluării modului în care s-a aplicat legea, și au fost preluate într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputați și senatori. Știm că autoritățile s-au concentrat în această perioadă pe reducerea efectelor pandemiei, dar noi ne bazăm pe buna colaborare pe care am avut-o, astfel încât normele metodologice de implementare a noii legi și pentru promovarea noilor prevederi legislative, să apară cât mai curând, în așa fel încât toți copiii eligibili, care vor frecventa grădinița, să beneficieze de acest sprijin de la 1 ianuarie 2021.

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Pentru oamenii vulnerabili, care trăiesc în comunități izolate sau în ghetouri, perioada aceasta a fost mult mai complicată decât putem mulți dintre noi să ne imaginăm. Majoritatea familiilor nu au mai putut să meargă la muncile sezoniere, adunat de fier vechi, despre economii nu poate fi vorba pentru că abia supraviețuiesc de la o lună la alta, și nu au mai avut ce să pună pe masă. Regulile stricte din timpul perioadei de urgență au fost mai greu de respectat pentru ei pentru că mulți nu au aflat de declarația pe propria răspundere sau nu știu să scrie și să citească și nu au putut să o completeze. Din păcate, în aceste comunități în toată această perioadă a fost vorba despre supraviețuire. De aceea, și eforturile noastre s-au concentrat pe oferirea de pachete cu alimente și produse de igienă de bază, inclusiv pentru bebeluși.

Copiii, care nu sunt stimulați intelectual acasă pentru că părinții nu sunt educați la rândul lor și nici nu dispun de resursele necesare, nu au mai fost la școală de la jumătatea lui martie. Chiar și înainte de pandemie, foarte mulți dintre ei aveau un decalaj educațional însemnat. Va fi nevoie de un efort suplimentar din partea autorităților, profesorilor și a noastră a tuturor, susținut și adaptat nevoilor lor educaționale, pentru a recupera cunoștințele pe care colegii lor de aceeași vârstă le-au acumulat în această perioadă. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

În această perioadă, am încercat în permanență să găsim soluții să ajutăm oamenii greu încercați din comunitățile în care activăm și spitalele care se luptă atât cu virusul, cât și cu lipsa de echipamente medicale și de protecție.

În martie, chiar la începutul pandemiei, am distribuit pachete cu alimente de bază pentru 7 familii vulnerabile din Castelu care se aflau în izolare la momentul respectiv. La începutul lui aprilie, am distribuit cu sprijinul Kaufland România 160 pachete cu alimente și produse de igienă pentru toate familiile din Ponorâta. Familiile copiilor care au frecventat regulat școala în cele 6 luni de cursuri de la începutul anului școlar până la anularea acestora, au primit tichete sociale în valoare 50 de lei și în lunile martie, aprilie și mai, acordate cu susținerea organizației germane Edfico Bildung für Jedes Kind Educatie pentru Fiecare Copil. Media de prezență în prima jumătate a anului școlar a fost de 81%.

La începutul lunii mai, cu ajutorul Fondului de Urgență, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Romania, ne-am îndreptat atenția către copiii mici din Castelu și Ponorâta, care reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri. Din experiența organizației noastre, bebelușii sunt foarte expuși la boli din cauza nutriției proaste și majoritatea dintre ei au imunitate scăzută. În sezonul rece, au existat cazuri de bebeluși care, fiind foarte prost hrăniți și îngrijiți, au murit din cauza gripei influenza, fără să aibă alte afecțiuni cunoscute. În această perioadă, este important ca acești copii să aibă o nutriție bună, să poată face față la o eventuală îmbolnăvire. Astfel, am oferit pachete cu produse de bază pentru 173 de copii de 0-2 ani (lapte, biberon cu tetină și o cremă pentru iritații), care le-au asigurat o nutriție și o igienă adecvată pentru aproximativ trei săptămâni. Produsele au fost extrem de utile și au ajutat familiile să traverseze mai ușor criza. Și de această dată ne-au fost alături voluntarii și reprezentanții primăriilor care s-au asigurat că produsele ajung în cel mai scurt timp și în siguranță la cei care au atâta nevoie de ele.

Știm cu toții de nevoia imensă de echipamente de protecție din spitalele și instituțiile românești. Din fericire, solidaritatea a făcut punți și de această dată. Reality Check a avut alături un partener corporate foarte implicat social, care a înțeles nevoia urgentă și s-a mobilizat extrem de rapid. În două luni, am reușit să ajutăm cu echipamente medicale și de protecție câteva zeci de spitale din întreaga țară.

Pandemia continuă să afecteze cursul obișnuit al lucrurilor, astfel că și noi vom continua proiectele de diminuare a efectelor. Prin proiectul Împreună la nevoie pentru cei în nevoie, finanțat prin programul „În stare de bine", susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, vom oferi ajutor de urgență familiilor sărace și bătrânilor peste 65 de ani din comunele Castelu și Coroieni, ajutându-i cu pachete cu alimente și produse de igienă și protecție pentru a traversa următoarea perioadă în siguranță. În plus, vom repara baia publică din Ponorâta pentru ca cei aproximativ 700 de oameni din comunitate să aibă acces la dușuri și mașini de spălat. De asemenea, vom oferi echipamente de protecție celor din comunități, autorităților locale și spitalelor din Târgu Lăpuș și Medgidia.

Luna aceasta demarăm un alt proiect care ne este foarte drag și care este extrem de util în contextul actual. Este vorba despre „Împreună pentru sănătate la Castelu", un proiect de educație pentru sănătate, în cadrul căruia vom organiza cursuri de igienă personală, îngrijire copil și alăptare pentru fetele și tinerele mame din Castelu. Bineînțeles, am luat toate măsurile pentru ca activitățile să se desfășoare în siguranță, respectând regulile de igienă și de distanțare socială. Acesta este finanțat prin programul „În stare de bine". 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

În căutarea de soluții cât mai rapide și mai eficiente, situația de criză a creat multe punți de legătură între ONG-uri, ne-am inspirat și am învățat unii de la alții. Cred că nu trebuie să pierdem această stare, ci să o cultivăm. Și după ce lucrurile se vor mai liniști.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Solidaritatea este un liant puternic care ne unește pentru a traversa cu toții această perioadă de criză cu bine. Să păstrăm acest sentiment mereu cu noi, să fim mai buni și mai înțelegători față de oameni, indiferent de mediul din care provin, sa fim responsabili.

 

Asociația Reality Check este un ONG care sprijină dezvoltarea de programe și politici publice deștepte, cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și puse în practică eficient și corect.