DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Trebuie să fim mai aproape unii de alții pentru că un lucru e sigur, lumea se schimbă în jurul nostru de la o zi la alta

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
 
Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
 

 

Diana Filimon

Președinte Forum Apulum

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
 
Pandemia ne-a dat pe spate și ne-a oprit motoarele pentru câteva zile. Cumva pe fondul unei oboseli acumulate în ultima vreme după ce am fost constant în priză, cu mai multe frustrări adunate, am resimțit efectele schimbărilor din ultimele zile ca fiind ultima picătură. Acum ne tragem sufletul și ne reapucăm de treabă, de la distanță, și încercăm să ne rupem mintea de la știri și de la gândurile gri.
 
Provocarea principală e să ne gândim cum adaptăm și implementăm proiectele. Interacțiunea directă este foarte importantă pentru noi, dar acum va trebui să punem accent mai puternic pe componenta online. Nimeni nu știe când se va termina acest impas, cel mai probabil va continua și în toamnă-iarnă, ceea ce ne pune sub semnul întrebării orice planuri care implică public în următorul an.
 
Pe lângă această provocare, întrebarea este cum se vor schimba prioritățile oamenilor și ale finanțatorilor în perioada următoare. Civismul era deja o Cenușăreasă a donațiilor sau finanțărilor, dar nu știm în ce măsură vor înțelege companiile că direcția de urmat acum este de a „vindeca” micile comunități, a repara interacțiunea dintre oameni. Pentru noi este clar că acum focusul se va muta pe ONG-urile de la firul ierbii, în special din provincie, care pot interveni acolo unde doare în comunitate pentru a reconstrui ce se pierde în zilele astea. Sperăm să înțeleagă și finanțatorii că prioritatea în perioada următoare va fi asta.
 
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
 
Oamenii cred că vor avea nevoie tot mai mare de conexiune și încredere. Sunt zile în care se limpezesc două mari necesități, ca statul să funcționeze bine și ca oamenii să aibă mecanisme prin care se pot ajuta unii pe alții. Noi deja avem un proiect finanțat prin CIF care se focalizează direct pe comunități mici și oameni care vor să se implice, iar de când a izbucnit această criză am observat că mult mai multă lume ne scrie, ne caută, vor să facă ceva.
 
Cred că impactul va fi să realizăm că situația contează, mai mult decât oricând, de ce face fiecare dintre noi, atunci când nu ne vede nimeni. Bucățica aia pe care o poate face oricare dintre noi devine mult mai importantă și sper să realizăm toți asta și să ieșim mai tari din toată nebunia acestor săptămâni.
 
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
 
Ne regândim în această perioadă toate proiectele pe care le aveam în plan pe următoarele 10 luni. Le refacem radical, pentru că lumea s-a schimbat cu totul în doar o săptămână. Analizăm și încercăm să luăm pulsul oamenilor să vedem cum putem pune umărul să „pansăm” civic unde e cazul. Până una alta încercăm să explicăm prin online tinerilor ce se petrece în jur, pentru că simțim iar că discuția îi cam exclude.
 
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
 
În ultima vreme am simțit frecvent că ne fragmentăm ca societate civilă, concurăm unii cu alții fiind cu ochiii pe finanțările și așa reduse, concentrați de multe ori pe propriile proiecte mai mult decât pe efecte. Iar momentul acesta poate fi o oportunitate de a ne regândi abordarea, pentru că la cum se rostogolesc lucrurile de rapid, dacă nu trecem prin perioada asta uniți, va fi un hop tare dificil de trecut.
 
Trebuie să fim mai aproape unii de alții pentru că un lucru e sigur, lumea se schimbă în jurul nostru de la o zi la alta. Avem nevoie să găsim împreună căile pentru a ne conecta, să discutăm cum e mai bine să ne adaptăm proiectele în perioada următoare, care va fi direcția finanțărilor, ce se schimbă și cum ne putem replia.
 
Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?
 
Să petreacă timpul acesta căutând inițiative locale, asociații sau proiecte și să se implice, fie doar și cu o vorbă bună. Astfel le vor ajuta să aibă moralul ridicat și mai ales vor pune umărul să pregătească terenul pentru o reconstruire a încrederii în noi, ca oameni, după ce se va domoli valul acesta care ne destabilizează pe toți. Și să aibă grijă de ei și de cei dragi.