DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Provocarea cea mai mare este să găsim fonduri

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

 

Cristian Berteșteanu

ASCED

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum este tranziția către „noul normal" post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Noi, organizațiile mici, ne bazăm proiectele pe activitatea de voluntariat a membrilor și colaboratorilor noștri. ASCED s-a axat, în ultimii ani pe proiecte adresate beneficiarilor din mediul rural, vârstnici și copii. Perioada cea mai grea, de izolare, am trecut-o scriind noi proiecte sau regândindu-le pe cele vechi, care presupuneau apropiere, întâlniri față în față cu beneficiarii noștri, acțiuni indispensabile pentru crearea încrederii reciproce. 

Schimbările din organizație au avut loc pe mai multe planuri: 

  • Schimbări în maniera de concepere și implementare a proiectelor: proiecte care presupun activități online, campanii, cursuri, întâlniri sau acțiuni bazate de convorbiri telefonice: consiliere, socializare, susținere. Competențele de lucru online ale membrilor noștri au făcut ușoară adaptarea la activitățile la distanță.
  • Schimbări în maniera de comunicare - trecerea spre comunicarea prin intermediul platformelor de conferințe video cu elevii, sau prin telefon cu vârstnicii;

Colaborarea cu partenerii nu a avut de suferit. Credem că această perioada a fost o proba esențială, care a verificat calitatea relațiilor dintre noi și dintre noi și ceilalți: parteneri sau beneficiari. Experiența lucrului împreună și satisfacțiile ne-au unit și nu s-au produs rupturi în cadrul organizației sau între organizații. Contrar așteptărilor, numărul partenerilor noștri a crescut în ultimul timp.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Provocarea cea mai mare este să găsim fonduri. E din ce în ce mai greu, datorită faptului că multe societăți mici, cu care colaborăm, s-au închis. În prezent, ne bazăm tot pe voluntariat, pentru disponibilitatea de a oferi energie și timp a membrilor și voluntarilor. Și așteptăm apeluri noi.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

Așteptăm rezultatele unor aplicații. Sperăm... Între timp, realizăm acțiuni de sprijin pentru timpul liber al copiilor și vârstnicilor, prin tutoring online sau prin acțiuni în parcuri și terenuri de sport. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate - mediul privat, sectorul public etc.?

Credem că acum avem nevoie de mai multă unitate între organizații, realizarea unor rețele sau consorții având, în opinia noastră, mai multe șanse în cazul unor aplicații.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Să continue să lupte pentru a preveni un blocaj ca urmare a recesiunii economice.