DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

PRIMII PAȘI SPRE SOLUȚII ALTERNATIVE DE EFICIENTIZARE ENERGETICĂ ÎN COMUNA COJASCA

Asociația FDP-Protagoniști în educație derulează în perioada 1 octombrie  2020 - 10 decembrie 2020 proiectul “Primii pași spre soluții alternative de eficientizare energetică în comuna Cojasca”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro). Apelul de proiecte 2020 a fost lansat cu sprijinul Enel România.” 

Scopul proiectului îl constituie realizarea unui studiu de prefezabilitate și dotarea dispensarului din Comuna Cojasca (satele Iazu, Cojasca și Fântânele), județul Dâmbovița, cu panouri fotovoltaice On-Grid.

Prin activitățile sale, proiectul propune evaluarea situației energetice a tuturor locuințelor din Iazu, pentru școală, pentru toți locuitorii și acordă o atenție deosebită pentru aproximativ 20 familii care luptă pentru supraviețuire, fără electricitate, căldura sau apă curentă în localitatea Iazu. Lipsa actelor de proprietate, educația precară și veniturile insuficiente ale familiilor pentru asigurarea unui trai decent fac imposibilă racordarea  acestora la rețeaua publică.

Studiul realizat va evalua posibilitatea existenței unei surse de lumină și de caldură în aceste familii, ceea ce ar putea  contribui la siguranța copiilor prin protejarea de accidentele din timpul zilei și a nopții, astfel vom fi mai aproape de a respecta dreptul la un trai decent pentru aceste familii și copiii lor.

Realizarea studiului de prefezabilitate care să ajute la identificarea unei soluții eficiente din punct de vedere energetic, are potentialul de a aduce schimbare prin realizarea unor primi pași în utilizarea energiei regenerabile la nivelul întregii comune Cojasca și aduce perspectivă asupra posibilității îmbunătățirii calității vieții familiilor celor mai vulnerabile din satul Iazu.