DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

POVEȘTI DE SUCCES: ASOCIAȚIA CENTRUL DE CONSILIERE, PSIHOTERAPIE ȘI DEZVOLTARE UMANĂ PSIHASCEND

Din întâlnirea cu echipa proiectului DIZAB-TIN-ACT, pleci cu o energie incredibilă. Vasile Gafiuc, coordonatorul proiectului a adus toată efervescența lui în proiect și, alături de colegi, a reușit ceea ce multora li s-a părut incredibili – a mobilizat persoane cu dizabilități să devină activi civic.

 

 

Din 2007, Vasi participă la European Disability Forum, în cadrul Comisiei Europene. Acolo a văzut cum țări din Uniune sunt reprezentate în conferință de oameni puternici, cu un discurs elocvent, care nu erau definiți de dizabilitatea pe care o aveau, ci de dorința de a participa activ la viața socială. România era reprezentată doar de persoane fără deficiențe. S-a întors trist și a simțit că trebuie să facă ceva, că trebuie să schimbe percepția persoanelor cu dizabilități de la noi asupra capacităților pe care le au. Alături de parteneri, a pus la punct DIZAB-TIN-ACT și a primit finanțare prin Fondul pentru Inovare Civică (CIF).

Dacă majoritatea proiectelor din această zonă oferă protecție sau „ajutor” persoanelor cu dizabilități și nu integrare, DIZAB-TIN-ACT face „empowerement”, schimbă un pic discursul și ne transmite că „tinerii cu dizabilități au ceva spus”. Iar partea cea mai interesantă e că îi învață pe ei să își ceară drepturile. De puține ori cineva le-a luat în calcul potențialul lor real, dincolo de deficiență și de și mai puține ori, cineva i-a învățat care sunt drepturile de care ar trebui să beneficieze și modalitatea legală în care acestea trebuie cerute.

 

 

În proiect au participat 28 de tineri, cu vârste între 16 și 35 de ani din regiunea nord-est (Suceava, Botoșani, Iași și Neamț), dar găsirea lor nu a fost deloc ușoară. Într-o comunitate obișnuită de o abordare socială a problemei persoanelor cu dizabilități și nu de una activistă, echipa DIZAB-TIN-ACT și-a găsit o parte dintre beneficiari căutând pe Google sau prin ziare „copii cu deficiențe cu note mari la Bacalaureat” sau „expoziții ținute de tineri cu dizabilități”. Sunt multe povești legate de recrutarea beneficiarilor și a mentorilor din proiect, dar cert este faptul că în această aventură, echipa și-a dat seama de importanța de a avea un astfel de proiect, găsind nereguli grave legate de integrarea persoanelor cu dizabilități în muncă sau în sistemul de învățământ.

„Ca să obții un drept, trebuie să fi mai încăpățânat decât cei am încăpățânați...degeaba sunt informat, dacă nu sunt implicat”. George (Gheorghe Frumușanu) are o poveste specială. Cu toate că a fost născut cu tetrapareză și și-a petrecut copilăria într-un orfelinat, el și-a depășit limitele. A învățat singur limba engleză și cum să lucreze la calculator, iar acum îi inspiră pe alții să lupte pentru drepturile lor.

 

(LINK video)

 

Următorul pas a fost să îi adune împreună, să îi consolideze ca grup și să le vorbească despre drepturile lor. Beneficiarii au văzut modele din Europa, speakeri incredibili cu dizabilități sau cazuri de succes. Mihaela Munteanu de la FONSS i-a inspirat și le-a vorbit deschis despre lucrurile pe care le pot face, iar Ovidiu Tuduruță, unul dintre mentorii cu dizabilități ai proiectului, le-a spus foarte clar că doar ei pot schimba percepția celorlalți, care în prezent se rezumă la „vai, săracul!” sau i-a făcut să înteleagă că „disabilitatea nu e o cerșeală”!. Fiecare participant a primit și un mentor, un om din proiect la care poate apela oricând, îl poate consilia și poate ajuta în demersurile sale civice.

După întâlnire, fiecare s-a întors acasă. Unii, bineînțeleș, și-au reluat viața obișnuită, dar alții au început să ia atitudine. Au aflat care le sunt drepturile (foarte bine puse la punct în legislația românească, dar foarte puțin aplicate) și au început să le ceară. Se văd deja rezultate: tinerii sunt mult mai activi în mediul online despre drepturile lor, iar unul dintre tineri deja a început demersurile de a-l invita pe Ministrul Tineretului la Iași la o discuție despre accesibilitate. Echipa DIZAB-TIN-ACT spune că dacă 10 dintre beneficiari încep să miște lucrurile în comunitate, proiectul este un succes.

Pentru Vasi, inovarea civică înseamnă „să ne amintim de cum făceau bunicii noștri” – să îți găsești resurse locale și să le implementezi pentru o viață mai bună. Dincolo de tehnologie, internet și multă agitație, ne spune să ne întoarcem la lucrurile simple și cu ele să schimbăm statusul comunității .Își amintește de copilăria dintr-un sat de munte, în care era un cizmar care făcea ucenicie și îi învăța pe cei cărora nu le prea le plăcea școala, o meserie. Aia însemna inovare civică.

 

Proiectul este implementat de Asociația Centrul de Consiliere, Psihoterapie și Dezvoltare Umană – Psihascend în perioada aprilie 2018 – martie 2019, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Confederation of European Social Firms, Employment initiatives and Social Cooperatives (CEFEC) și Asociația Biosilva.

DIZAB-TIN-ACT este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.