DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

În fața pandemiei mobilizarea organizațiilor civice a îmbrăcat diferite forme

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

 

Dorin Dobrincu

Președinte Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Pandemia a afectat și activitatea asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, deși trebuie să păstrez măsura și să spun că nicidecum la nivelul altor organizații civice, ca să nu mai amintesc de instituțiile de interes public și de întreprinderile economice. În primul rând, nu mai avem ședințele săptămânale sau ocazionale. Din fericire, putem recurge la tehnologie mai mult decât înainte, ținem ședințele regulate online și comunicăm astfel cât se poate de eficient. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Unele dintre proiectele pe care le aveam fie în derulare, fie pe punctul de a fi pornite în momentul izbucnirii pandemiei trebuie revăzute. Spre exemplu, în contextul măsurilor de distanțare socială, în cadrul proiectului Adoptă un drum în Moldova nu vom mai putea dezvolta rețeaua de voluntari, pe care o prevăzusem și care era menită să dezvolte legăturile interregionale. În schimb, celelalte componente ale proiectului se vor desfășura conform planificării.

O conferință în cadrul Contract România - care reunește câteva zeci de organizații civice din țară și din diaspora -, pregătită pentru sfârșitul lunii martie 2019, a fost amânată pentru toamna acestui an. Prin înțelegere reciprocă și adaptare putem trece și noi, și partenerii și/sau beneficiarii noștri peste aceste inconveniente. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

În fața pandemiei de coronavirus mobilizarea organizațiilor civice a îmbrăcat diferite forme. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei s-a implicat în acțiuni de conștientizare la nivel regional, unde avem expertiză, chestiune pe care am acoperit-o foarte consistent în primele zile ale pandemiei, iar în plus a lansat Moldova Solidară, un proiect integrator la nivel regional, ce aduna toate inițiativele private, ale ONG-urilor sau ale administrației locale, într-o singură platformă, secționată pe cele 8 județe ale Moldovei și pe teme major, în așa fel încât oricine dorește sa se impice sau să caute anumite informații o poate face intrând pe site-ul nostru, unde este integrat tot ceea ce se întâmplă. Acest proiect se desfășoară cu ajutorul FDSC și a Fondului pentru Inovare Civică și folosim toți voluntarii noștri regionali, din toate județele Moldovei, peste 20 de persoane, în strânsă colaborare cu ONG-urile locale, ca parteneri. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

ONG-urile se remarcă în primul rând prin conlucrarea unor oameni care au valori și scopuri comune. Și o fac pentru binele comun. În situațiile de criză, cum este cea actuală, rolul asociațiilor civice este cu atât mai important, cu cât reușesc să acopere activități, spații și segmente sociale unde instituțiile publice fie nu pătrund, fie nu pot face față. Grupurile civice se pot sprijini - acum și în viitor - prin schimbul de informații, prin intermedierea unor legături utile, prin colaborarea în acțiuni punctuale.

Proiectul nostru – Molodva Solidară – este o formă concretă de colaborare între ONG-urile de la nivelul regiunii Moldova, noi promovăm în acest fel în mod activ inițiativele și acțiunile societății civile.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Chiar dacă nu știm cât va dura, criza aceasta va trece. Însă nu o vom putea depăși decât împreună, pentru ca pierderile, de orice fel, să fie pe cât posibil reduse. De altfel, în astfel de situații ies la suprafață și lucrurile bune și cele rele; mass media abundă în exemple. Mă alătur celor care susțin că empatia, cooperarea și coordonarea sunt esențiale pentru a trece peste această perioadă dificilă. Și e important să fim solidari, ca singura cale de a depăși momentul cu cât mai puține pierderi.

 

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este o asociație civică ce are drept scop principal promovarea intereselor regiunii pe agenda națională.