DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

În aceste momente, apărarea principiilor democratice rămâne la fel de importantă

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Septimius Pârvu

Coordonator de Proiecte, alegeri și educație civică

Expert Forum (EFOR)

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

În primul rând, ne-am aliniat cu cerințele legale și ne-am mutat de aproape trei săptămâni activitatea acasă. Am început să folosim instrumente de comunicare și management pe care nu le-am fi utilizat în mod normal. Dar este o experiență interesantă, de învățare. Pentru noi nu a fost foarte complicat, mai ales că activitatea EFOR se baza pe multă cercetare și eram obișnuiți să fim constant pe drumuri. Evident, au fost afectate proiectele în care lucram direct cu beneficiarii din comunitățile locale, dar căutăm soluții și încercăm să ne sfătuim cu toți colaboratorii pentru a le găsi pe cele mai bune pentru a muta activitatea din offline. Am început să organizăm conferințe online, iar zilele trecute am avut o întâlnire cu parteneri din mai multe țări europene despre captura statului prin achizițiile publice. Așadar, ne adaptăm și continuăm să lucrăm pe temele noastre importante. 

Ne gândim la resursele pe care noi ca ONG -  dar și colegii noștri,  ca sector – le avem la dispoziție și consider că trebuie să fie gândite anumite măsuri care să faciliteze activitatea foarte diversă a organizațiilor neguvernamentale în această perioadă și în lunile care vor veni. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

În acest moment, cel mai afectat este programul nostru de educație pentru democrație, care includea proiecte în care colaboram cu profesori și elevi. Dacă ne luăm după calendarul de la începutul anului, acum ar fi trebuit să fim în mai multe licee și școli din București, Alexandria, unde organizam simulări de alegeri. În paralel, mai aveam o serie de activități legate de programul Școala pentru Democrație, care implicau deplasări în mai multe școli din România și Republica Moldova, unde asistam profesorii să implementeze proiecte civice alături de tineri și comunități. Momentan, proiectele au fost amânate, dar chiar zilele acestea discutăm cu profesorii pentru a vedea cum le putem adapta pentru a le continua în online. În aceste momente, apărarea principiilor democratice rămâne la fel de importantă, astfel că ținem foarte mult la continuarea acestor proiecte.

Un alt proiect care este afectat este cel de monitorizare a alegerilor. În mod normal, am fi lansat un call pentru observatori la alegerile din iunie, care cel mai probabil vor avea loc acum în toamnă-iarnă. Oricând ar avea loc, ne vom asigura că le vom observa alături de partenerii noștri din campania FiecareVot. Oricum, suntem cu ochii pe legislația legată de organizarea alegerilor, pentru a ne asigura că modificările nu afectează drepturile electorale sau orice alte principii de bună guvernare. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

În primul rând, cea mai mare provocare este să mutăm zilele acestea activitățile din offline în online, în măsura în care se poate. Vrem să devenim un centru de sprijin pentru profesorii din rețeaua Școala pentru Democrație, dar și pentru orice alt profesor interesat. Momentan dezvoltăm o secțiune pe site-ul EFOR unde vom urca resurse pentru profesori și elevi legate de educație, cu accent pe modul în care continuăm să înțelegem și să susținem mecanismele democratice în aceste zile, cum discernem știrile etc. Pe de altă parte, actualizăm și promovăm materiale deja dezvoltate de EFOR, care ne ajută să înțelegem și să monitorizăm modul în care autoritățile locale își fac treaba sau cum fac achiziții. Un astfel de instrument este Detectorul de Clientelism. În același timp, suntem cu ochii pe modul în care se respectă principiile transparenței și drepturile omului, care rămân esențiale în această perioadă de criză. Zilele trecute am publicat un scurt policy brief pe această temă. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

În primul rând trebuie să dăm cu toții dovadă de solidaritate și să ne susținem reciproc. S-au pus pe picioare foarte multe inițiative lăudabile, unele dintre ele aparținând unor parteneri tradiționali ai EFOR – Geeks for Democracy și Code for Romania -   pe când altele au fost pornite de grupuri civice mai mici sau antreprenori care au nevoie de materiale, fonduri sau voluntariat. Cred că este un moment bun să ne cunoaștem mai bine, să vedem ce interese comune avem și să aflăm care este cel mai bun mod de a ne continua activitatea împreună în domeniile cele mai diverse. Pe lângă eforturile organizaționale, cred că fiecare dintre noi trebuie să ajute individual unde poate. Este un moment bun pentru a ne reinventa și pentru a deveni solidari cu cei în nevoie.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Să fim pozitivi. Este un moment dificil pentru toată lumea și cred că fiecare dintre noi trebuie să facă mici sacrificii pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Dar cu siguranță este un moment care va scoate ce-i mai bun din noi.