DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Facem apel la toți voluntarii noștri să se implice cum pot la nivel local

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Ștefania Ciuraru

Coordonator Programe Tineret

Asociația Kolping Moldova

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Pandemia ne-a prins pe teren, ca pe mulți colegi din breaslă, în situația de a decide pe loc ce avem de făcut pentru a ne face în continuare treaba, dar a-i proteja pe toți cei cu care lucrăm în același timp. Fiind o situație teribilă, nemaiîntâlnită, nu știi cum să reacționezi încă din primele zile. Mai ales că fiecare este implicat și expus. Am anulat toate acțiunile sperând ca această perioadă de autoizolare să fie cât mai scurtă și să ne reluăm activitățile cât mai curând. Încercăm să comunicăm online, să ne încurajăm și să căutăm modalități de expresie și ajutor.

Provocările țin mai ales de implementarea proiectelor și de susținerea în continuare a persoanelor implicate în acestea. Pe de o parte va trebui să regândim acțiunile și pe de altă parte să identificăm resurse pentru a le implementa. Va fi greu să regândim acțiunile care de obicei au loc la firul ierbii, cu copii, tineri și vârstnici aduși împreună. 

Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Nu știu dacă putem evalua acum impactul asupra beneficiarilor, dar ne e clar că s-a generat o stare de incertitudine și ne întrebăm cum va fi după, când se va termina și cum va fi din punct de vedere economic. Ne e dificil să invităm copii și tinerii la acțiuni online acum și va fi și mai greu ulterior când ei vor fi nevoiți să recupereze orele și testele pierdute în aceste săptămâni. 

Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Suntem în etapa în care ne gândim cum ne reinventăm acțiunile ce ar fi trebuit să aibă loc în această perioadă și am lasat un apel național de implicare în lupta cu această pandemie. Lucrând și în comunități rurale, știm cât de dificilă e izolarea, de aceea facem apel la toți voluntarii noștri să se implice cum pot la nivel local. Am recomandat tuturor să nu piardă din vedere nevoia de sânge din toate centrele de transfuzii, ținând cont de toate regulile de igienă și am deschis un fond de urgență pentru sprijinirea imediată a persoanelor vulnerabile afectate de răspândirea coronavirusului. Sunt pași mici cu care sperăm să contribuim la binele comun. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Criza aceasta este la început în România. Ce este mai rău va veni în următoarele 2-3 luni. Prin urmare, este extrem de important să existe solidaritate și susținere între organizațiile din societatea civilă. Cu atât mai mult cu cât resursele accesibile pentru sectorul neguvernamental vor fi afectate pentru următorii ani buni de criza economică pe care o generează această pandemie. Așadar, ar trebui să ne implicăm împreună în procese care să asigure supraviețuirea sectorului neguvernamental. Acest lucru include mecanisme de susținere pentru angajații ONG-urilor, pentru provocările legate de cash flow, pentru întârzierile din proiecte cauzate de starea de urgență și pandemie, pentru comunitățile în care lucrăm și care vor trece, cel mai probabil, prin cea mai dificilă experiență de la al II-lea Război Mondial încoace. 

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Să avem încredere, să sădim încredere și să îi sunăm pe cei dragi, să le fim alături cu o vorbă bună. Și să urmărim ce mai fac alte organizații – sunt multe care s-au alăturat acestei lupte împotriva COVID-19 – să le fim alături.