DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Evitarea irosirii timpului și energiei pentru a nu deveni victimele manipulării și propagandei este o mare provocare

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Corina Leca

Asociația Ambasadorii Prieteniei

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum este tranziția către „noul normal" post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Neavînd proiecte în desfășurare, suntem "presați" doar de nevoia firească a adecvării la realitate. Ne preocupă cum va trebui să modificăm activitățile din cadrul proiectului de educație civică (grădini educaționale pentru tineri și alți cetățeni din două comunități din Târgoviște) care sperăm să primească finanțare de la Active Citizens Fund începînd din ianuarie 2021. Ne-am acomodat cu utilizarea aplicațiilor Zoom, BigBlueButton etc. pentru comunicarea cu colegii din țară și străinătate (facem parte din rețeaua europeană DARE) și avem de gînd să le folosim și în situații independente de criza COVID-19. Reacția deosebit de promptă și eficientă a autorităților (ANAF Dâmbovița, Judecătoria Târgoviște, Ministerul Justiției ș.a.) contactate în această perioadă sperăm să se mențină și în solicitările pe care le vom avea după încheierea pandemiei. Normalitatea a fost reacția terapeutică sau salvatoare la stres? Să fie un semn că se poate? Oricum, am avut prima postare pe Facebook, nelegată de un proiect. Tot la capitolul normalitate, este nimerit să menționez propunerea unor colegi participanți la AG din aprilie: să le solicite tuturor elevilor cu care lucrează în diferite contexte să caute și posteze săptămînal cel puțin o informație pozitivă și utilă pentru viața tuturor (corespunzător vîrstei, intereselor ș.a.m.d.). În timp, acest obicei ar putea deveni o metodă de învățare (elevii se vor specializa în domenii diferite și vor cerceta aspecte mai complexe, vor lua legătura cu specialiști, ar putea desfășura proiecte personale pe care le-ar valida și comunitatea virtuală).

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Avalanșa de informații și mesaje care ne-a cam blocat în primele săptămîni a devenit oarecum gestionabilă. Totuși, dacă nu pentru noi (de obicei), pentru copiii și tinerii cu care lucrăm, identificarea informațiilor corecte și evitarea la maximum a irosirii timpului și energiei pentru a nu deveni victimele manipulării și propagandei este o mare provocare. Am desfășurat astfel de exerciții de "imunizare" în cadrul proiectului Școala Bucuriei al Asociației InoVitaVerde și am folosit inclusiv materiale de la Funky CitizensCentrul pentru Jurnalism Independent și Mind Over Media Romania.

De asemenea, am discutat cu elevii de clasa a opta din proiectul Școala Bucuriei (al Asociației InoVitaVerde) despre statutul drepturilor omului în perioada pandemiei-izolării pe baza experienței noastre, a informațiilor din mass-media, a prevederilor documentelor emise de către autorități, dar pornind de la Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Păstrarea echilibrului, determinării și sănătății (psihice, emoționale) a echipei dar și a celor cu/pentru care lucrăm pare să devină un obiectiv tot mai greu de atins.

Pentru elevi și colegii din școli am încercat să valorificăm diverse lucruri bune găsite pe Internet (spectacole, concerte, filme documentare sau artistice, jocuri analogice și digitale serioase, emisiuni, proiectele unor asociații etc.). Am tot postat mesaje de solidaritate, sugestii de" decontaminare" (petrecerea frumoasă și utilă a timpului) și informații pentru elevii care se pregăteau pentru examenul de evaluare națională etc. pentru ca mințile noastre să funcționeze într-un mediu mai sănătos.

Asociația și-a anunțat interesul și sprijinul pentru funcționarea unor școli pilot conform articolului 26 din Legea învățămîntului (am discutat cu dl. Marian Staș, inițiatorul demersului și am identificat școli dornice să elaboreze programe bazate pe nevoile concrete ale elevilor lor, dar am trimis și comentarii - sugestii pe marginea propunerii de HG pentru implementarea acestui proiect).

Toate întîlnirile din cadrul proiectului rețelei DARE, Democrația și jocurile - instrumente de învățare bazate pe jocuri analogice și digitale pentru tineri, se vor organiza în conformitate cu regulile impuse de autoritățile naționale și europene pe durata pandemiei. Am făcut în permanență schimb de informații cu colegii din celelalte țări participante, iar elaborarea jocurilor nu a prea avut de suferit din cauza crizei COVID-19. Incertitudinea generalizată a determinat la nivelul DARE, mai degrabă dorință de muncă și putere de analiză decît derută. Sper că ideile propuse (discuții aplicate - cafenea online pe diverse teme aflate în lucru la organizațiile membre și analizarea serioasă a cadrelor de referință europene - competențe antreprenoriale, interculturale, pentru cultură democratică etc.) vor căpăta substanță în curînd și durabil.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

Instruire și acțiune civică-măsurări ale parametrilor de mediu-funcționarea grădinilor educaționale dacă se va finanța proiectul depus la prima rundă a apelului 3/Active Citizens Fund, scrierea altui proiect (o completare-extindere a celui menționat) pentru a doua rundă de finanțare (anunțată pentru finalul anului), reluarea comunicării cu autoritățile locale în legătură cu amplasarea codurilor QR pe unele clădiri de patrimoniu (pentru accesarea rapidă a informațiilor de pe site-ul proiectului Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei), implicarea în dezbaterile cu privire la înființarea școlilor pilot și postarea unor informații sau idei adecvate momentului pe site-ul asociației (de la desfășurarea activităților online cu elevii pînă la inițierea unor proiecte punctuale - spații și activități educaționale în aer liber ș.a.). Nu am convenit cu școlile implicate încă, dar sper că în vacanță vom începe schițarea unui plan (discipline noi pe baza opțiunilor elevilor, identificarea profesorilor interesați și studierea materialelor disponibile) în ideea intrării în programul de reformă inițiart de dl. Staș. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate - mediul privat, sectorul public etc.?

Cred că toate exemplele de acțiuni concrete ale multor actori din comunitate (disponibile în mediul virtual) sunt foarte utile pentru cei care vor să ajute și nu știu cum. Noi nu am acționat direct în bătălia împotriva noului virus, dar personal sunt foarte impresionată de eficiența și maturitatea demersurilor celor mai diverși actori (elevi care au printat și donat viziere, voluntari care au dus alimente persoanelor vulnerabile lipsite de ajutor, legumicultori și cetățeni care s-au organizat pe social media pentru vinderea produselor primilor direct de acasă - ca să menționez doar cîteva acțiuni din Târgoviște). Eu am avut acum timp să vizitez multe site-uri ale asociațiilor de la noi și cred că restul (acțiunea inspirată de colegi, contactarea respectivilor, transmiterea mai departe a ideilor sau a unor informații concrete) vine de la sine în funcție de nevoi. Lucrul mai grav pe care l-am remarcat este că nu recunosc toți că multe rele manifestate acum nu sunt cauzate explicit de noul virus. Ar trebui să fim deștepți și să nu mai amânăm introducerea pe bune a metodelor și instrumentelor moderne în educația publică (la administrația fiscală și la judecătorie s-a putut acum să trimit-primesc documente fără să ajung acolo), determinarea autorităților locale să realizeze site-uri prietenoase și complete, valorizarea elevilor/tinerilor talentați la informatică/etc. (ei pot face singuri multe lucruri necesare în școală sau în comunitate)... Cred că acolo unde aceste luni au accentuat situații negative preexistente, ar trebui să facem imediat solicitări ferme și explicite către autoritățile competente (și media locală să nu slăbească urmărirea restabilirii normalității). Măcar să nu ne pierdem bunele obiceiuri (de la grija pentru curățenie și igienă în școli-spitale-etc., la inventarea rapidă a unui mod de a trimite un medicament necesar cuiva din alt oraș ș.a.m.d.) aduse la suprafață în această criză.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Mare atenție la informațiile cu privire la noul virus și efectele lui diverse în societate (acțiuni responsabile, fără manipulări), inițiative neconvenționale pentru păstrarea energiei individuale/a organizației și comunicare cu parteneri tradiționali sau noi. Pînă acum, ONG-urile și unii cetățeni au acționat mult mai bine și mai prompt decît autoritățile. Să păstrăm aceste forme de intervenție și să fim oricît de solidari, inventivi și energici va fi nevoie pentru a menține echilibrul social. Dar nici să nu vrem să ne întoarcem la ceva sigur, dar strîmb. Dacă virusul cel nou „a rupt pisica", să ne direcționăm toată energia pentru a construi noi acum ceva corect și durabil!

 

Scopul pe termen lung al Asociației Ambasadorii Prieteniei este formarea unor cetăţeni informaţi, activi şi responsabili care ar putea civiliza societatea românească.