DEZVOLTAT DE:                              SPRIJINIT DE:

Cetățenii au nevoie să joace un rol mult mai activ în deciziile care se iau în sectorul digital

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Stiri.ong și Fondul pentru Inovare Civică publică o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

 

Veronica Ștefan

Digital Citizens Romania

Grantee Fondul pentru Inovare Civică

 

Cum este tranziția către „noul normal" post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

În comunitatea Digital Citizens "noul normal" a venit cu provocări similare întregului sector neguvernamental dar și cu un răgaz de a lucra la proiectele care înainte beneficiau de mai puține resurse - "timpul". Deși suntem o comunitate care promovează transformarea digitală, în pre-criză activitatea noastră nu s-a bazat exclusiv pe mediul online tocmai pentru că această transformare necesită o schimbare de paradigmă și nu o simplă utilizare a instrumentelor digitale. În acest context "noul normal" pe de o parte ne-a frânat, împiedicându-ne să avem activitățile educative personalizate (față-în-față) cu tinerii și publicul larg - cele care stimulează gândirea critică, cele care te fac pe ține utilizator de internet și tehnologie să te întrebi care este cu adevărat beneficiul adus de aceste instrumente și cum să le folosești într-un mod sigur. Pe de altă parte ne-a permis să ne concentrăm pe câteva elemente calitative - dezvoltare de cercetări și resurse care să sprijine fenomenul prin care trecem: dependență de viață online și instrumentele digitale.

Partea bună în activitatea noastră este că digitalul este un fenomen global - nu este condiționată de prezența fizică într-un anumit loc, nu are granițe geografice, iar în acest mediu colaborarea de la distanță era deja parte din obiceiurile noastre, așa că am putut continuă colaborarea cu mai multe instituții și organizații internaționale. Am continuat așadar să contribuim la evenimente europene și internaționale - transformate în webinarii, să gestionăm programe de mentorat și internship inclusiv cu tineri din afara continentului European - cel mai recent intern al nostru venind din Nigeria.

Tranziția la viața online 100% are avantajele sale, însă are și provocări evidente, interacțiunea umană nu poate fi substituită întru totul, iar eficiența intervențiilor educaționale și implicarea în procesele decizionale sunt cele care suferă cel mai mult.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Alături de comunitatea Digital Citizens lucrăm de patru ani pentru a susține îmbrățișarea digitalului în mod responsabil. În mod ironic această criză a adus pe buzele tuturor cuvântul "digital/online" ca răspuns la criza globală prin care trecem - școală online, muncă online, medicină online etc. Cu toate acestea criză ne-a prins pe noi, cetățeni și instituții, foarte nepregătiți și implicit foarte expuși la riscurile și inegalitățile aduse de această lume digitală forțată. Dacă înainte de pandemie ne concentram pe promovarea utilizării responsabile a tehnologiei de către tinerii și adulții care aveau deja acces la aceste instrumente, în această perioada a trebuit să ne concetram și pe cei care nu au aceste posibilități. În România încă avem 30% din populație care nu a folosit niciodată internetul și 70% din cetățeni care nu au competenețe digitale de bază.

În acest context, pe de o parte munca noastră a fost de a dezvolta sau agrega resurse utile celor mai avansați, dezvoltând ghiduri și webinarii dedicate, precum - Muncă online bazată pe principii de siguranță (un ghid dedicat atât ONG-urilor, cât și utilizatorilor individuali), baze de date cu resurse educative gratuite. Pe de altă parte, activitatea noastră a fost concentrată pe activități de advocacy - o componentă profund afectată de carantina națională dar și după.

Activitatea de advocacy este cu atât mai afectată de această falsă îmbrățișare a digitalului, în care orice website lansat de o instituție publică se numește "serviciu public digital", el fiind de cele mai multe ori un mijloc alternativ de depunere a documentelor, iar orice conferință online cu elevii a devenit învățare digitală. Problema este dată de faptul că aceste schimbări sunt adeseori improvizații și nu schimbări atent planificate sau de lungă durată, iar în mediul educativ chiar ineficiente. Astfel, munca noastră s-a concentrat pe câteva elemente: 1) reacții la utilizări necorespunzătoare a unor soluții digitale (ex. formulare care puteau colecta ilegal datele personale ale cetățenilor); 2) colectare de date/studii privind impactul digitalului asupra comportamentelor cetățenilor, impactul crizei asupra tinerilor și posibile ramificații în noua criză economică; 3) susținerea unor demersuri complementare - precum "programul național de computere recondiționate" inițiat de Ateliere fără Frontiere, cu scopul explicit de a sprijini copii și tinerii din zonele cele mai defavorizate.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

Pentru viitorul apropiat vom continua în primul rând activitățile de cercetare și advocacy. Vom publica rezultatele studiilor începute și vom demara și altele, pentru că această perioada merită înțeleasă cât mai bine, tocmai pentru a sprijini ulterior decidenții în a lua decizii informate, bazate pe nevoi reale.

În același timp pregătim o inițiativă de anvergură dedicată implicării cetățenilor în guvernanța digitală, tocmai pentru că această perioadă a scos la iveală rolul tehnologiei în timpuri de criză. Cetățenii au nevoie să joace un rol mult mai activ în deciziile care se iau în sectorul digital - putând fi în același timp catalizatori pentru adopția tehnologiei dar și monitori pentru situațiile în care tehnologia poate genera inegalități sau chiar abuzuri din partea altor actori publici sau privați. Digitalul nu este doar pentru experți!

În plus, toamna 2020 va continua seria de evenimente online. Pe lângă webinariile proprii pe care le pregătim (cu măsură, pentru a nu accelera "inflația" de conferințe online existente), vom contribui cu sesiuni la două din cele mai mari evenimente dedicate guvernanței internetului - Internet Governance Forum (sub auspiciile Națiunilor Unite) și South Eastern European Dialogue on Internet Governance. 

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate - mediul privat, sectorul public etc.?

În primul rând, cred că în continuare că avem nevoie de (și mai multă) solidaritate, de a ne complementa acțiunile și a nu duplica resursele. Pentru sectorul ONG acum este nevoie de a reînvața cum să lucreze cu beneficiarii, cum să ajungă la unii noi chiar și când nu putem fi în contact direct cu ei. Este important să acceptăm că acest "nou normal" va fi parte din viața noastră pentru ceva vreme - posibil chiar încă un an, astfel, merită să gândim cu adevărat cum putem oferi noi sevicii digitale, cum putem să ne pregătim mai bine staff-ul pentru a gestiona această criză, dar și de a deprinde abilități noi pentru perioada post-pandemie. Îmbrățișarea online-ului nu trebuie văzută că o povara, sau ca o improvizație de criză, ci că o soluție utilă-sustenabilă. Aici, cel puțin în mediul ONG, avem nevoie de o colaborare mai bună cu sectorul privat, mult mai experimentat în digitalizarea proceselor de lucru interne și de furnizare a serviciilor. Avem nevoie și de o colaborare mai apropiată cu sectorul public - personal aș dori să văd mai multe colaborări pentru schimbări sistemice, unde sectorul non-profit este un partener cu expertiză și nu doar un supleant pentru serviciile/resursele ce nu le pot oferi instituțiile.

Acceptând că trăim într-o perioada nouă și necunoscută tuturor, este nevoie să dialogăm mai mult, nu atât pentru a critică ceea ce nu merge bine, cât pentru a găsi soluții noi, mai bune - aceasta este o perioada în care nu trebuie să ne fie teamă să experimentăm, să eșuăm chiar, dar să nu ne blocăm în metodele/programele vechi - la vremuri noi, tot noi, dar cu idei noi.  

Ce mesaj ai avea de transmis publicului CIF?

Orice criză este o oportunitate de învățare, forțată și cu multe neajunsuri uneori, dar utilă tocmai pentru a reanaliza prioritățile și modul de lucru confortabil. Este important însă să nu credem că tot ce s-a întâmplat este rău, că orice am schimbat acum trebuie să revină "la normal" după finalizarea acestei perioade de restricții. Lumea ONG-urilor avea nevoie de un restart din mai multe puncte de vedere și chiar era timpul pentru o "transformare digitală" și în acest sector. Indiferent însă de provocări, aceste schimbări dovedesc cât de reziliente și de importante sunt ONG-urile într-o societate în care inegalitățile sunt norma, și nu excepția, oferind răspunsuri clare la veșnica întrebare "dar cine sunt/ce fac ONG-urile?". Personal sunt mândră că activez în sectorul ONG de 15 ani, că după atâția ani pot dedica în continuare zeci de ore voluntariatului, dar pot lucra și ca profesionist pentru cauzele în care cred cu tărie. Pentru cei care au acceptat această tranziție la lumea online cu bucurie sau cu reticență (oricare din situații este foarte firească), vă invit să va alăturați comunității Digital Citizens România - digitalcitizens.net - să accesați resursele noastre și împreună să devenim cetățeni digitali responsabili!

 

Digital Citizens Romania este este primul think tank digital, creat în România în 2016, și aduce împreună experți din diferite sectoare, precum și cetățeni pasionați de transformarea & guvernanța digitală și drepturile omului.